Zupa jarzynowa z młodą fasolą

piątek, 17 Sierpień 2012

Kupiłam na rynku młodą fasolę – świeżutka, jędrna. Pomysłów na zagospodarowanie masa, ale jak zwykle na pierwsze miejsce wysunęła się szybkość  przygotowania obiadu dla głodnych wegańskich gąb. A mając kosz świeżych warzyw najszybciej zrobić zupę jarzynową :) Bardzo ważny jest tu dodatek i fasolki i świeżych pomidorów.

zupa z młodej fasoli
image-277

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 łodygi selera z liśćmi
  • spory kawałek pora
  • 1/4 kalafiora
  • 1/4 kg fasolki szparagowej
  • 4 średnie ziemniaki
  • trochę poszatkowanej kapusty – objętościowo ok 2-krotna ilość kalafiora
  • 5 pomidorów
  • 1/2 kg młodej fasoli
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek
  • sól, pieprz
  • koniecznie świeża bazylia, szczypiorek, pomidorki koktailowe
  • oliwa do polania zupy

 

Wykonanie:

Do gotującej się wody wrzucić fasolę – gotować ok 10-15 min, w zależności od stopnia jej zasuszenia i wielkości – moja była drobna i świeża, wystarczyło jej 10 min. Wrzucić pozostałe pokrojone warzywa i zioła, gotować kolejne 10 min. Posolić i popieprzyć do smaku. Zostawić pod przykryciem, żeby „doszła”.

Lekko przestudzoną wlać na talerz, polać oliwą, posypać posiekaną bazylią i szczypiorkiem, dodać pomidorki koktailowe.

 

Zostało mi jeszcze 1/2 kg fasoli…

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej