Zupa fasolowa z rozmarynem

środa, 17 Kwiecień 2013

Na rynku kupiłam fasolę jaś – sprzedawczyni zapewniała, że jest pyszna. Kupiłam kilogram. I faktycznie – w smaku niesamowicie delikatna, skórka miękka, gotowała się bardzo szybko. Pół kilo fasoli pochłonęliśmy z sosem pomidorowym, nawet fotek nie zdążyłam zrobić 😉 A z kolejnego pół kilograma ugotowałam zupę fasolową. Włoszczyzna, ziemniaki, fasola i sporo suszonego rozmarynu – zupa wyszła przepyszna. Zupy fasolowej niczym nie zagęszczałam, więc była gęsta od warzyw i fasoli, a jednocześnie lekka. Lekkość zupy dodatkowo podkreślił rozmaryn a kiełki rzeżuchy nadały jej pikantnego smaku. 

zupa z fasoli
image-518

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli jaś,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • kawałek pora,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu suszonego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kiełki rzeżuchy.

 

Wykonanie:

Fasolę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, jak już będzie dość miękka (ale jeszcze nie dogotowana do końca) wrzucamy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki.  Dodajemy rozmaryn. Gotujemy do miękkości warzyw i fasoli. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy na talerze, posypujemy kiełkami rzeżuchy.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Zupa z brukwi
Zupa z brukwi
"Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami
"Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki