Zupa dziadowska na bogato

niedziela, 18 Grudzień 2016

O zupie dziadowskiej już pisałam. Jest to typowa zupa na koniec miesiąca przed wypłatą 😉 Trochę włoszczyzny, kluski własnej roboty lub trochę kaszy. I zupa dziadowska gotowa.

A dziś wersja na bogato – z boczniakami, z kluskami i z kaszą. Smak zupy podkreśla przesmażona na oleju słodka papryka.

Zupa mimo wielu składników prosta w przygotowaniu. A do tego przepyszna i sycąca. Rozgrzewa, więc idealna na chłodne zimowe dni. Dzieci uwielbiają zwłaszcza własnej roboty kluski z mąki razowej :)

zupa dziadowska
image-1779

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora – najlepiej część zielona
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 150-200 ml mąki razowej
  • 4 spore boczniaki
  • garść drobnej kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • pół główki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:

Do mąki razowej dodajemy szczyptę soli i trochę wody – zagniatamy dość twarde i gęste ciasto. Odstawiamy pod przykryciem, żeby nie obeschło.

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki w trochę większą. Boczniaki kroimy w kostkę lub w paski, cebulę w piórka. W garnku rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy obrany czosnek i cebulę. Smażymy chwilę, po czym dorzucamy włoszczyznę, ziemniaki i boczniaki. Przesmażamy wszystko. Dodajemy wodę, wypłukaną kaszę i wszystkie przyprawy, za wyjątkiem papryki. Zupa się gotuje, a w tym czasie wałkujemy ciasto na kluski i tniemy – ja pocięłam w kwadraty. Kiedy warzywa są już dość miękkie dodajemy kluski i gotujemy chwilę. Na odrobinie oleju przesmażamy paprykę i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. I zupa dziadowska gotowa :)

Smacznego!

wegańska zupa dziadowska
image-1780

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Ada pisze:

    U nas zupy robimy na wodzie z filtra redox fitaqua – woda z niego jest smaczna i podnosi stan odporności organizmu.

  • Anonim pisze:

    Też. Przysmaża

  • Anonim pisze:

    Wa co z tą papryką, przez aż się przyprawę?

  • Archie pisze:

    Bardzo smakowicie się to zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)