Ziołowe warzywa z kremowym ryżem

środa, 16 Lipiec 2014

Latem najchętniej jemy lekkie warzywne obiady. Wystarczy trochę warzyw, świeży przecier pomidorowy lub pomidory, jeśli nie przeszkadzają Wam pestki w potrawie. Do tego ulubione zioła. Ja uwielbiam lawendę, świetnie pasuje do takich dań. Należy tylko uważać, żeby nie przesadzić, bo jest bardzo aromatyczna i użyta w nadmiarze potrafi zabić inne smaki. Warzywa krócej duszone zachowają fajną chrupkość i dobrze skomponują się z brązowym ryżem. Do ryżu zdecydowanie polecam dużo natki pietruszki, nie dość, że zdrowa, to moim zdaniem idealnie pasuje do neutralnego w smaku ryżu.

I mamy prosty wegański obiad :)

wegański obiad
image-1340

 

Składniki:

  • 2 niewielkie cebule
  • Kilka różyczek kalafiora
  • Garść fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • Pomidory lub świeży przecier z podgotowanych pomidorów
  • Sól, pieprz
  • Zioła – koniecznie świeże, ja użyłam dużej ilości bazylii, po 1 gałązce tymianku i oregano, odrobinę
  • rozmarynu i lawendy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 szklanka brązowego ryżu
  • Oliwa z oliwek
  • Sporo natki pietruszki
  • 1 – 2 łyżki płatów drożdżowych

Wykonanie:
Gotujemy z odrobiną soli ryż w proporcjach 1 szkl. ryżu na 1,5 szkl. wody – pod przykryciem. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, wyłączamy gaz i odstawiamy.
Na dużej patelni lub w garnku z nieprzywierającym dnem szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową. Chwilkę dusimy pod przykryciem, tak, aby fasolka delikatnie zmiękła. Dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki i pokrojoną cukinię. Jeśli potrzeba dolewamy odrobinę wody. Dusimy ok. 5 min. Dodajemy pomidory lub sok pomidorowy. Gotujemy wszystko 1-2 min. Dodajemy przeciśnięty czosnek, zioła, sól i pieprz. Mieszamy, wyłączamy gaz. Pozostawiamy pod przykryciem ok. 5 min, żeby smaki się przegryzły.
W tym czasie do ryżu dodajemy trochę oliwy, płatki drożdżowe i natkę pietruszki. Mieszamy. Dzięki oliwie i płatkom ryż się fajnie sklei. Nakładamy porcję ryżu i warzyw, warzywa jeśli lubicie, możecie jeszcze polać dodatkową porcją oliwy. Ja posypuję odrobiną kwiatów lawendy i oregano – dosłownie kilka sztuk, żeby nie zdominować smaku potrawy.

 

Tydzień z cukinią Cukinia 2014

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Black Violet pisze:

    w sumie przepis nie jest jakiś skomplikowany a wygląda całkiem apetycznie :) też lubię lawendę w potrawach :) dodaję czesto również rozmaryn i tymianek