Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag

piątek, 31 Maj 2013

Jest to moja wersja potrawy Aloo Saag z kuchni indyjskiej. Mniej ostra i mniej pracochłonna. W oryginalnym przepisie powinno się smażyć ziemniaki na patelni razem z przyprawami, często mieszając. Małą porcję można oczywiście tak zrobić, ale jeśli używa się kilograma ziemniaków, to ich smażenie na patelni jest średnio przyjemne. Także zapiekam ziemniaki w piekarniku. Efekt prawie ten sam, a nawet lepszy, bo ziemniaki z piekarnika potrzebują mniej tłuszczu, nie kruszą się jak podczas smażenia i jak dla mnie są smaczniejsze. A przede wszystkim pieką się same, nie trzeba nad nimi stać. Później tylko wystarczy chwilę poddusić ze szpinakiem i pomidorami i gotowe. Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych potraw ze szpinakiem. I jedna z naszych ulubionych potraw kuchni indyjskiej.

aloo saag
image-562

 

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 kg szpinaku
  • 2 pomidory
  • 4 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka kuminu – przed dodaniem rozgnieść w moździerzu
  • sól
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, wrzucamy na blachę do pieczenia, polewamy odrobiną oleju i posypujemy solą. Pieczemy w 180 st. przez 30 min. z termoobiegiem. W tym czasie myjemy szpinak, rwiemy go na mniejsze kawałki. Bierzemy dużą patelnię, nalewamy odrobinę wody i wrzucamy porwany szpinak. Obieramy ze skóry pomidory i kroimy je w dość dużą kostkę. Jak szpinak się zagotuje dodajemy pomidory. Zagotowujemy. Dodajemy upieczone ziemniaki, rozgnieciony czosnek, przyprawy i chwilę dusimy na patelni. Cały dom zaczyna pachnieć przyprawami, co jeszcze zaostrza apetyt. Możemy podawać z ryżem, ja zwykle nie stosuję już żadnych dodatków. Smacznego :)

kuchnia indyjska
image-563

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
"Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
  • Roksana pisze:

    Witaj:) Czy w zastępstwie szpinaku można zastosowaś jarmuż?

  • naleśniki pisze:

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

  • Ania pisze:

    serio 1 kg szpinaku?! a tylko 1/2 kg ziemniaków?

    • Aleksandra pisze:

      Szpinak podczas gotowania bardzo się kurczy. Z 1 kg szpinaku jeśli obetniesz korzonki, usuniesz stare liście i grube łodygi, to wcale tak dużo nie zostanie :(

  • marta pisze:

    szpinak i ziemniaki??hmmmm…musi być smacznie, choć ja zazwyczaj szpinak jadłam z makaronami, także muszę wypróbować ten myk :] a co myślisz aby dodać sos tatarski czy dressing jogurtowy develey? całuję i pozdrawiam>Marta

    • Aleksandra pisze:

      Marta – taki sos tatarski czy jogurtowy z pewnością nie jest wegański. A i kuchni indyjskiej nie polecałabym doprawiać sosem tatarskim…

  • justa pisze:

    A co ze szczawianem? Nie trzeba białka?

    • Aleksandra pisze:

      Ja bym nie demonizowała szczawianów, jeśli szpinaku nie podajemy codziennie. Oczywiście zakładając, że jedzący może jeść takie produkty. Natomiast jeśli chcesz dodać białko, to idealnie do tego pasuje tofu, oprószone curry, obtoczone w mące i usmażone. Albo prażona w curry ciecierzyca.

  • Jagoda pisze:

    o, fajnie, tak jeszcze nie jadłam :)

  • Anonim pisze:

    mniam, właśnie zjadałam :) dzięki :)

  • Już wiem co dziś na obiad będzie :)Miało być tradycyjnie, czyli ziemniaki ugotowane i szpinak duszony z czosnkiem, ale taka wersja podoba mi się bardziej. Dzięki za pomysł.

  • uwielbiam takie proste a zarazem niezwykle bogate w aromaty potrawy!

  • ewa pisze:

    Właśnie zrobiłam. Pycha:)

  • Fajne połączenie, a przy okazji sprawdzi się jako danie „last minute” . Ja też odpuszczę ryż, bo wersja z ziemniakami i tak wydaje mi się mocno zapychająca :)