Zapiekanka z kaszy jaglanej

czwartek, 20 Grudzień 2012

 

Kolejnym sposobem na przemycenie do menu niezbyt lubianej jaglanki jest zapiekanka z kaszy jaglanej. Dodatek smażonych pieczarek i smak wędzonych parówek lub tofu  fajnie łączy się z kaszą, a polane ketchupem są ulubionym daniem moich dzieci. Polecam użycie ketchupu domowej roboty lub kupnego naturalnego, bez dodatku octu. Te masowo produkowane popularnych firm 😉 jak dla mnie są za ostre – psują i zagłuszają naturalny smak potraw. Zapiekanka jest równie dobra bez zapiekania – wystarczy chwilkę podsmażyć na patelni, najlepiej pod przykryciem. Świetnie sprawdza się także jako „obiad na drugi dzień” –  przechowana w lodówce i odgrzana, tak jak bigos, tylko zyskuje na smaku. Pasuje do niej większość surówek, ogórki kiszone lub gotowane warzywa.

 

kaszotto
image-410

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie parówek wędzonych (ja używam Polsoi) lub wędzonego tofu
  • Mielona papryka słodka – przyprawa
  • Dla tych, którzy lubią ostrzejsze – mielona papryka ostra – przyprawa
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Płatki drożdżowe – niekoniecznie, raczej dla fanów tego smaku
  • Ketchup do polania

 

Wykonanie:

Kaszę jaglana płuczemy, odsączamy i czekamy aż przeschnie. Następnie gotujemy na sypko – ja na 1 szklankę kaszy daję 1,5 szklanki wody. Kroimy: pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka, parówki w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki,  podsmażamy, kiedy sok odparuje, dorzucamy cebulę i smażymy dalej. Następnie podsmażamy parówki. Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy sporą ilością papryki słodkiej, solą, pieprzem, ew. papryką ostrą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temp. 160 stopni przez ok. 30 min. Jeśli nie mamy ochoty piec, można podsmażyć na patelni, wychodzi równie dobra.
Nakładamy na talerze, posypujemy płatkami drożdżowymi i polewamy ketchupem.

Smacznego!

 

 

W roli głównej - KASZA JAGLANA - edycja zimowaOrganizator: quchniawege

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /profiles/o/ol/ola/olabakalar/blogweganski.pl/wp-content/plugins/websfera-see-also/websfera-see-also.php on line 30
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
  • Anula pisze:

    niestety ketchup jest ok ale tylko domowy a nie z toną chemii…

  • Wladek pisze:

    Bardzo dobry przepis, dziękujemy!

  • Keczup wbrew pozorom to tez dobre rozwiązanie. Przetworzony pomidor jako jedno z nielicznych produktów, jest lepszy niż cały :)

  • lagre pisze:

    fajny przepis, z niego dziś skorzystam:)

  • marta pisze:

    zdrowo, szybko i smacznie – to lubię :) ale zamiast ketchupu dodałabym sosu 1000 wysp develey, dosłownie kilka do smaku :)

  • Jorguś pisze:

    Wspaniała zapiekanka, tylko zamiast ketchupu, dałem POMIDORI – przecier pomidorowy z Pińczowa. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.