Zapiekana dynia makaronowa

niedziela, 16 Październik 2016

Zapiekana dynia makaronowa to jedna z prostszych potraw – właściwie dynia piecze się sama :) Zrobienie sosu to chwila. Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Idealnie pasuje do serowego sosu beszamelowego, który podkreśli jej lekko słodki smak i doda charakteru tej potrawie.

W sezonie dyniowym kilka razy w tygodniu jemy różne potrawy z dyni. Dynie są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i pyszne, więc korzystamy póki są :)

Zapiekana dynia makaronowa
image-1754

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • sos beszamelowy z 1/2 litra mleka
  • 1/2 sporej główki czosnku
  • 3 czubate łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dynię makaronową kroimy na pół. Trzeba mieć ostry nóż i uważać na palce, bo ta dynia ma bardzo twardą skórę. Z połówek dyni wyjmujemy pestki i włókna. Trzeba dokładnie oczyścić gniazdo. Solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i lekko nacieramy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 40-50 minut. Przygotowujemy podstawowy sos beszamelowy z przepisu wegański sos beszamelowy. Wyłączamy gaz, dodajemy do sosu płatki drożdżowe i mieszamy. Wlewamy sos do każdej połówki dyni i zapiekamy jeszcze przez 20 minut. Dobrze włączyć górną grzałkę, żeby sos zapiekł się od góry.

I gotowe.  Danie jest bardzo sycące. Mnie jedna dynia z sosem wystarczy na obiad dla rodziny 2 dorosłych + 2 dzieci.

Zapiekana dynia makaronowa w sosie beszamelowym
image-1755

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej