Wiosenny wegański twarożek z tofu

poniedziałek, 17 Czerwiec 2013

Rzodkiewkowy sezon w pełni. A na śniadanie nic tak dobrze nie smakuje, jak wegański twarożek z rzodkiewkami. Wbrew pozorom wegański twarożek jest bardzo smaczny. Nasze ulubione to twarożek z tofu lub twarożek migdałowy. Tofu zwykle sama robię, ale czasami, kiedy łapie mnie lenistwo, używam gotowego tofu. Nie mam zaufania do tego najtańszego, które można kupić w chińskich sklepach, bez podanego składu – nie wiadomo z jakiej soi robione i nie wiadomo, z jakimi dodatkami… A dobre tofu to podstawa twarożku. Do tego mleko kokosowe – jedno z najsmaczniejszych i jednocześnie dość tanie jest firmy Kier. Taki twarożek jest idealny na lekkie, ale pożywne śniadanie – najlepiej z kromką żytniego razowego chleba.

wegański twarożek
image-570

Składniki:

  • 1 kostka tofu – tym razem użyłam tofu naturalnego firmy Polsoja
  • kilka rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 młoda cebulka
  • mleko kokosowe – ilość do smaku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Tofu rozgnieść widelcem, dodać dobrze wymieszane mleko kokosowe – proponuję dolewać powoli i w czasie mieszania sprawdzać, czy twarożek sojowy osiągnął pożądaną gęstość. Ja zdecydowanie wolę z większą ilością mleka kokosowego. Do twarożku wkroić rzodkiewki, szczypiorek, dodać drobno posiekaną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest za suche, dodać jeszcze mleka kokosowego. Odstawić na kilka minut. Mnie najlepiej smakuje z dobrym żytnim chlebem.

 

 

Pokochaj tofuOrganizator: Czarnula75

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Monika pisze:

    Spróbowałam…..jakoś muszę się przekonać do tofu. Dodałam soku z cytryny.Musze pokombinować, bo coś mi tu brakuje. Ale dla tych co do tofu przyzwyczajeni, myślę ,ze będzie super.

  • Lola pisze:

    silken czy firm tofu :/?

  • Suzie pisze:

    Ja użyłam sojowego jogurtu naturalnego zamiast mleka kokosowego i też pyszne!

  • Asia pisze:

    Z tofu twarozku jeszcze nie robiłam, a ten tak pięknie wygląda. Muszę spróbować.

  • Jadłonomia pisze:

    U mnie teraz też królują wegańskie twarożki z mnóstwem zieleniny, od tego jest czerwiec! :)