Wegańskie „śledzie” w pomidorach

wtorek, 17 Listopad 2015

Ostatnio naszła mnie ochota na wegańskiego „śledzia”. Tym razem nie w oleju, ale w pomidorach. Co prawda śledź w oleju http://blogweganski.pl/weganskie-sledzie-z-boczniakow/ bardziej przypomina w smaku prawdziwego śledzia, ale te również są bardzo smaczne. Polecam zwłaszcza tym, którzy wolą bardziej kwaśne i pikantne potrawy.

śledzie wegańskie z boczniaków
image-1498

Składniki:

  • 1 kg boczniaków
  • 3-4 cebule
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego lub przecier domowej roboty (jeśli jest rzadki, sos wyjdzie rzadki – jak u mnie na zdjęciu)
  • korniszony -ok 8-10 sporych sztuk
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody – jeśli używamy koncentratu kupnego, jeśli rzadszy przecier – pominąć
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 liść laurowy
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do podsmażenia boczniaków

Wykonanie:

Wodę, przecier pomidorowy, olej, ocet, liść laurowy i ziele angielskie gotujemy parę minut, pod koniec gotowania solimy i pieprzymy do smaku. Posolone boczniaki lekko podsmażamy na patelni na niewielkim ogniu. Lekko – muszą być tylko lekko podsmażone. Kroimy – może być kostka, mogą być takie kawałki, jak śledzie. Korniszony kroimy w plastry, cebulę na pół i w plasterki lub w kostkę. W słoiku układamy warstwami: korniszony, cebulę, boczniaki. I na to znów korniszony, cebula, boczniaki. Zalewamy gorącym sosem. Najlepsze, jak postoi choć jeden dzień :)

śledzie z boczniaków wegańskie
image-1499

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • primaverano pisze:

    Poszukiwałam pomysłów na moje pierwsze wegańskie Święta i znalazłam na Pani stronie. Zrobiłam m.in. dwa rodzaje „śledzi” „klasyczne” i ww. z pomidorami oraz korniszonami także wedle Pani przepisu. Oba rodzaje stały się przebojem tych Świąt :) i na pewno wpisały się w nasze menu świąteczne na długi czas :) Dziękuję za przepis.

  • to udowadnia, że wege święta nie muszą być serią wyrzeczeń!
    wrzucamy przepis na fanpage VegeVege.
    pozdrawiam!

    • Aleksandra pisze:

      Testuję właśnie śledzie z pieczarek – przegryzają się w lodówce. Jeszcze jeden dzień, jak będą ok, wrzucam przepis :)

  • Wegańskie pomysły chyba nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać! Po selerybie czas na wegeśledzia 😉

  • Trishya pisze:

    Intrygujący pomysł. Właśnie szukam pomysłu na wegańskie „śledzie” a ten przepis muszę koniecznie wypróbować.

  • DlaSmaQ pisze:

    Uwielbiam śledzie :)