Wegańskie razowe cebularze

sobota, 6 Wrzesień 2014

Podczas pobytu na Lubelszczyźnie w prawie każdym sklepie natykałam się na apetycznie wyglądające cebularze. Problem w tym, że na większości brakowało składu, a do niektórych do ciasta dodawano serwatkę. Jestem uczulona na nabiał, więc nie ryzykowałam zjedzenia tych bez składu. Do domu wróciłam z ogromnym apetytem na cebularze. Oczywiście zrobiłam je po swojemu – zamiast białej mąki dałam mieszankę białej i razowej. Podsmażyłam też trochę bardziej cebulę.

Cebularze są pyszne na ciepło z barszczem czerwonym, ale można też na drugi dzień zabrać je na śniadanie do pracy i zjeść z ketchupem :)

wegańskie cebularze
image-1380

Składniki:

  • 1/4 kg mąki pszennej typ 650
  • 1/4 kg mąki pszennej razowej
  • + trochę mąki do podsypania stolnicy
  • 50g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 250 ml wody
  • 1 – 1,5 kg cebuli
  • Olej do smażenia
  • Mak
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody, dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Jak już urosną dodajemy je do mąki, dolewamy olej i wodę, wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min. Odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Cebulę kroimy w dość grubą kostkę i przesmażamy na oleju, pod koniec smażenia solimy i pieprzymy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy placuchy, ja zwykle robię placki wielkości małego talerzyka. Grubość dowolna, jak lubicie – u mnie zwykle jest to ok. 3-4 mm. Gotowe placki odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Na placki nakładamy ostudzoną cebulę, posypujemy makiem.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. na ok. 20 min.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Agata pisze:

    Mieszkam na Lubelszczyźnie od urodzenia. Cebularze trzeba kupować w piekarni i to najlepiej w samym Lublinie. Prawdziwy cebularz, czyli po prostu żydowski placek, nie zawiera serwatki. Ciasto to tylko woda, mąka i sól. W życiu nie jadłam innego.
    Gorąco polecam weganom żydowskie dania. Są pyszne.

  • Piotr pisze:

    Mieszkam na Lubelszczyźnie od niedawna. Niestety, jestem rozczarowany jakością tutejszych cebularzy. Z przyjemnością wypróbuję więc Twój przepis. Zobaczmy – świeży, własny wypiek powinien zamazać złe „kupcze” wrażenie :-)

    • Aleksandra pisze:

      Najlepsze cebularze wychodzą z prawdziwego pieca, niestety piekarniki elektryczne trochę psują smak wypieków. Ja marzę o piecu – chleb, pizza i inne wypieki wychodzą rewelacyjne :)