Wegańskie placki z cukinii, które się nie rozpadają :)

środa, 30 Lipiec 2014

Placki z cukinii są przepyszne. Niestety na początku nie potrafiłam ich zrobić bez jajka. Albo wychodziły grube mączne placuchy albo się rozlatywały na patelni. A ja najbardziej lubię cienkie, z wyczuwalną cukinią, nie przepadam za mączną papką. Na ratunek przychodzi genialna mąka z ciecierzycy. Klei idealnie, nie zmienia smaku placków. Do placków można dodać ulubione zioła, ja lubię czysty, lekko słodki smak cukinii, dodaję tylko odrobinę soli i płatków chilli.  

 

placki cukiniowe
image-1345

 

Składniki:

  • cukinia
  • mąka pszenna – około 3 płaskich łyżek na 0,5 kg cukinii
  • mąka z ciecierzycy – około 3 płaskich łyżek na 0,5 kg cukinii
  • olej do smażenia
  • sól,
  • płatki chilli

 

Wykonanie:

Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki – jeśli ma miękką skórę, to nie obieramy. Odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy obie mąki, sól, łatki chilli. Smażymy na rozgrzanym oleju. Świetnie smakują polane ketchupem – kupnym lub domowej roboty.

 

wegańskie pikantne placki
image-1346

Cukinia 2014Tydzień z cukinią

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Jeszcze nie używałam mąki z ciecierzycy. Ja zagęszczam te placki lnem mielonym, ale przy najbliższej okazji kupię te mąkę, bo już od dłuższego czasu się na nią czaję :)

    • Aleksandra pisze:

      Polecam zakup tej mąki – u mnie w kuchni stała się niezbędna, np. wymieszana z wodą zastępuje jajko w panierce do kotletów :)

  • Joanna pisze:

    Do jakiej ilości/gramatury cukini jest przepis?

    • Aleksandra pisze:

      Joanna – tak jak masz w składzie: po ok. 3 płaskie łyżki obu mąk na 0,5 kg cukinii. :) Cukinię ważysz przed odciśnięciem.

  • łysy pisze:

    wszystko swietnie smakuje polane keczupem xd

    • Aleksandra pisze:

      łysy – te placuchy są również smaczne bez keczupu :) Ale cukinia aż się prosi o dodatek pomidorowy :)