Wegański sos beszamelowy

niedziela, 4 Wrzesień 2016

Dziś polecam prosty wegański sos beszamelowy – równie smaczny, jak ten na mleku krowim.

Często w tradycyjnych przepisach, zwłaszcza przy zapiekankach jest wykorzystywany sos beszamelowy. Weganie rezygnują z tego składnika, przez co danie często traci smak. Lub rezygnują z przygotowania tej potrawy.

Ale przecież dokładnie tak samo można przygotować wegański sos beszamelowy – wystarczy masło zastąpić olejem, a mleko krowie sojowym. Trzeba tylko uważnie dobrać mleko, nie może być słodkie, powinno mieć neutralny smak. Ja do sosu beszamelowego używam mleka sojowego z Rossmanna.

W następnych wpisach pokażę dania z wykorzystaniem sosu beszamelowego.

wegański sos beszamelowy
image-1647

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka sojowego – niesłodzonego
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • gałka muszkatołowa – najlepiej świeżo starta

Wykonanie:

Olej rozgrzewamy na patelni, wsypujemy mąkę. Smażymy chwilę, ok. 1 minuty, mieszając rózgą – aby mąka się nie przypaliła. Wlewamy zimne mleko, powoli, ciągle mieszając. Jeśli zaczną się tworzyć grudki, należy intensywnie mieszać – grudki powinny się rozpaść. Chwilę gotujemy, aż sos będzie gładki. Wyłączamy gaz, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.

sos beszamelowy z mleka sojowego
image-1648

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Lila pisze:

    jest jakieś mleko poza sojowym, które można użyć do sosu beszamelowego ? oczywiście oprócz krowiego 😉 sojowego nietoleruję ;(

  • […] do 160 stopni przez około 40-50 minut. Przygotowujemy podstawowy sos beszamelowy z przepisu wegański sos beszamelowy. Wyłączamy gaz, dodajemy do sosu płatki drożdżowe i mieszamy. Wlewamy sos do każdej połówki […]

  • Anonim pisze:

    Jest weganizm i kuchnia bezmięsna. Pani praktykuje to drugie.

    • Aleksandra pisze:

      Skąd ten wniosek? Weganizm to cała filozofia życia, nie tylko gotowanie… A blog jest kulinarny, więc siłą rzeczy są na nim wegańskie potrawy :)