Wegański kapuśniak ze skwarkami

środa, 4 Maj 2016

Z resztek zeszłorocznej kapusty kiszonej zrobiłam wegański kapuśniak ze skwarkami. Kapusta była już mocno zakiszona – wyszedł mega kwaśny, tak jak lubimy najbardziej. Miałam kapustę z dużą ilością marchewki, więc poszłam na łatwiznę – dałam tylko ziemniaki, kapustę i skwarki. W wersji tradycyjnej polecam dodanie włoszczyzny.

Do złamania bardzo kwaśnej zupy polecam wegańskie skwarki z wędzonego tofu. Zamarynowane wcześniej w sosie sojowym tofu wędzone idealnie współgra z kapuśniakiem. Ja używam tofu wędzonego „z pandą” – ma fajną konsystencję i skórkę, skwarki wychodzą przepyszne.

Pamiętajcie tylko, aby ziemniaki gotować oddzielnie – w kwasie z kapusty się nie ugotują!

wegański kapuśniak
image-1602

Składniki:

Tym razem będzie na oko – w zależności, czy wolicie zupę bardziej czy mniej gęstą, bardziej czy mniej kwaśną

  • kapusta kiszona z marchewką
  • 4 – 5 ziemniaków
  • sos sojowy
  • kostka wędzonego tofu
  • 1 spory liść laurowy
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • majeranek – ja sypię zwykle sporo, bo lubię
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Tofu kroimy w drobną kostkę, polewamy sosem sojowym. Tofu z pandą jest mało słone, więc ja dosalam dodatkowo. Odstawiamy, żeby się zamarynowało w sosie.
  2. Kapustę kroimy, jeśli ma długie nitki. Gotujemy w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Ziemniaki kroję dość grubo – raz z lenistwa, dwa, takie lubimy :)
  4. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodajemy ugotowaną kapustę, gotujemy chwilę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Wyłączamy gaz, odstawiamy na chwilę, żeby smaki się przegryzły.
  5. Smażymy tofu na oleju – stopień wysmażenia, jak lubicie.
  6. Dodajemy tofu do kapuśniaku lub posypujemy nim zupę na talerzu.

Polecam :) Wegański kapuśniak ze skwarkami jest sycącym i przepysznym daniem, uwielbianym w mojej rodzinie :)

kapuśniak z kiszonej kapusty wegański
image-1603

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Zupa z brukwi
Zupa z brukwi
"Zupa fasolowa z rozmarynem
Zupa fasolowa z rozmarynem
"Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami
"Fasolka szparagowa po chińsku
Fasolka szparagowa po chińsku
  • Anonim pisze:

    Ile kapusty?

    • Aleksandra pisze:

      Musisz dobrać, kiedy spróbujesz kapusty. Jedna jest przesolona i bardzo kwaśna – tej dodasz mniej. Inna mało – tej można na gęsto.