Wegański bigos – obowiązkowe danie na wegańskie Święta

sobota, 15 Grudzień 2012

Wegański bigos u mnie w domu  musi być na każde święta. Jest dość pracochłonny, zatem staram się przygotować większą ilość i mrozić na zapas. Zalet bigosu nie trzeba przedstawiać – oprócz charakterystycznego smaku jest idealny zarówno na co dzień do ziemniaków, jak i na świąteczny obiad lub kolację. Po prostu bigos jest najlepszy :) Do mojego bigosu dodaję kostkę sojową lub pokrojone kotlety sojowe, wędzone tofu i wędzone parówki sojowe – bigos wiele zyskuje dzięki kawałkom kostki sojowej i wędzonemu aromatowi z parówek i tofu. Do mieszania bigosu w trakcie gotowania najlepsza jest duża drewniana łyżka, u mnie przydaje się również do odganiania bigosowych podjadaczy 😉

wegańskie święta - bigos
image-403

 

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 10 dag śliwek wędzonych
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 8 ziaren jałowca
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 50 g grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 1 paczka kostki sojowej (tekturki sojowe) mogą być też kotlety, które po ugotowaniu trzeba będzie pokroić
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 opakowanie parówek sojowych wędzonych
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kminku (chyba, że kapusta była kiszona z kminkiem, wtedy pomijamy)
  • 1 płaska łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka miodu z mniszka lub sztucznego
  • olej do smażenia
  • Przyprawy do przygotowania kostki sojowej: szczypta suszonego czosnku, papryki słodkiej, mielonej kolendry, sos sojowy, mogą być też gotowe mieszanki przypraw do kotletów czy kurczaka.

Wykonanie:
Kapustę kiszoną kroimy, świeżą szatkujemy dość drobno. Niektórzy kapustę kiszoną płuczą, my lubimy kwaśną. Obie kapusty wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (tak, aby lekko przykryła kapustę – jej nadmiar w trakcie gotowania odparuje). Dodajemy umyte i posiekane grzyby suszone, startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną, podsmażoną cebulkę. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek, tymianek, imbir. Gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy „mięso sojowe” 😉 Kostkę gotujemy najlepiej w bulionie, jeśli nie mamy, to w wodzie z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i sosu sojowego,  tak, aby po ugotowaniu były dość słone. Po ugotowaniu odcedzamy, po wystudzeniu posypujemy papryką, czosnkiem i kolendrą i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Tofu wędzone kroimy w kostkę, jeśli jest mało słone, dosalamy. Następnie smażymy na oleju parówki. Po ok. 1 godzinie gotowania bigosu dodajemy do niego pokrojone śliwki i żurawinę. Gotujemy ok. 30 – 45 min. Nie zapominamy mieszać co jakiś czas. Następnie dodajemy usmażone kostki sojowe, parówki i tofu, wino, musztardę, sztuczny miód, koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem – ja już nie solę, kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona. Gotujemy jeszcze ok. 30 min i odstawiamy. Najlepszy jest następnego dnia, choć u mnie w domu jeśli ugotuję zbyt małą ilość, niestety często nie ma szans na doczekanie dnia następnego.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
  • Amsior pisze:

    `wegański bigos=kapusta postna. Co nie? czy nie?

    • Aleksandra pisze:

      Prawie. widziałeś kiedyś postną kapustę z kotletami sojowymi? Całkiem dobrze w bigosie udają mięso. Postna kapusta to raczej taka, która nie ma żadnych mięsnych czy zastępujących mięso dodatków.

  • lilias pisze:

    Zrobiłam na te święta i jestem zachwycona (wątróbka trochę mniej, ale raz na jakiś czas da radę). troszkę pochrzaniłam proporcje (kapusty kiszonej i pomidorów za dużo, za to „tekturek” stanowczo za mało, no i śliwek wędzonych i parówek wędzonych nie miałam, ale tofu wędzone i papryka sypka wędzona poratowała smak), ale to co mi wyszło było pyszne, szalenie bigosowate i zawekowałam wszystko co mi zostało bo nie wyobrażam sobie, żeby chociaż odrobina się zmarnowała. Dziękuję za inspirację :) mniam

    • Aleksandra pisze:

      lilias – w bigosie proporcje nie są aż tak istotne, ja zawsze gotuję na smak. Zwłaszcza, że jedna kapusta kiszona jest bardziej kwaśna, druga mniej. A tekturki idealnie do bigosu się nadają – w połączeniu z kwaśną kapustą nabierają fajnego smaku :)

  • Sandra pisze:

    Nie rozumiem, po co takie trolle wchodzą na wegańskie strony :) Bigos na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie

  • Vege pisze:

    No to po co wchodzisz na wegańskie strony kulinarne? Dla nas wegan to bigos. A tak na boku: kapuśniak to zupa…

  • Anet pisze:

    w du***e mieć taki bigos.to zwykla namiastka prawdziwego bigosu.tofu cu nigy nie zastapi zadnego miesa! taki bigos to g*** smakujace jak zwykly kapusniak.nie profanuj prawdziwego bigosu.to danie nie zasluguje na miano bigosu tylko na jakies ochlapy z panskiego stolu. ble.

    • Aleksandra pisze:

      Anet – każdy gotuje i je to, co lubi :) Ja tą potrawę nazywam bigosem i bardzo mi smakuje w wersji z tofu. Rozumiem, że Tobie taka wersja nie smakuje, także na siłę nie namawiam do spróbowania :)

  • Szmaragdowa pisze:

    Witaj, miło mi zaprosić Cię do zabawy: http://szmaragdowa-kraina.blogspot.com/2012/12/nominacja-do-liebster-blog.html. Pozdrawiam, Szmaragdowa Kraina.