Wegańska pasta jajeczna z rzeżuchą

wtorek, 22 Kwiecień 2014

Skoro wiosna, to wegańska pasta „z jajek” z rzeżuchą być musi. Pastę jajeczną można robić na kilka sposobów, jednak najsmaczniejsze i najbardziej podobne do jajka jest połączenie ciecierzycy z tofu. Zmielona ciecierzyca robi za żółtko, tofu fajnie udaje białko. Oczywiście, żeby pasta miała smak jajeczny konieczna jest czarna sól. Na szczęście dziś o wiele łatwiej kupić czarną sól, niż parę lat temu, cena też nie jest wygórowana, biorąc pod uwagę, że używa jej się odrobinkę. Do pasty polecam wsypanie odrobinki kurkumy – smak w paście nie jest wyczuwalny, a nadaje fajnego żółtego koloru. Zamiast ciecierzycy można również użyć ugotowanej białej fasoli, ale wtedy pasta będzie bardziej gładka i jak dla mnie trochę na tym traci. Pasta jest tak podobna do prawdziwej jajecznej, że na początku moja starsza córka oprotestowała zjedzenie jej, twierdząc, że z pewnością jest z jajek.

wegańska pasta z jajek
image-1230

Składniki:
porcja na 1 śniadanie dla rodziny 2+2

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • rzeżucha
  • sól czarna
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • majonez wegański – jeśli własnej roboty, to polecam jaglany
  • musztarda do smaku, w zależności, czy majonez jest bardziej łagodny czy pikantny
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • ew. szczypiorek

Wykonanie:
Ciecierzycę miksujemy na gładko z 2 łyżkami oleju i szczyptą kurkumy, tofu ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy majonez, musztardę, szczyptę czarnej soli. Mieszamy. Próbujemy, czy masa jest wystarczająco jajeczna, jeśli nie, dosypujemy jeszcze trochę soli czarnej. Mieszamy, dosalamy i pieprzymy do smaku. Dodajemy posiekaną rzeżuchę, mieszamy. Pastę najlepiej odstawić na ok 1 godz. Posmarowany pastą chleb można jeszcze dodatkowo posypać szczypiorkiem.

wegańska pasta jajeczna
image-1231

Rzeżucha na talerzach

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Madzia pisze:

    Pięknie i niezwykle apetycznie się to prezentuje. Jestem właśnie na etapie zmiany nawyków żywieniowych, wyczytałam na http://zapaleniepecherza.info.pl/ , że przez moje problemy zdrowotne będzie to konieczne. Będę do ciebie wpadać po przepisy :)

    • Aleksandra pisze:

      Madzia – pastę polecam, bo nie tylko apatycznie wygląda, ale i jest przepyszna :) Zapraszam do korzystania z przepisów – ostatnio sporo gotuję, także w kolejce czekają fajne przepisy :)

  • WegAnka pisze:

    A gdzie dostanę czarną sól?

  • agusia pisze:

    To mi się podoba „masa wystarczająco jajeczna” :-) Świetny przepis!