Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan

czwartek, 15 Sierpień 2013

Warzywa z grilla są przepyszne, jednak czasami chciałoby się zjeść też coś innego. Grillowałam często kotlety sojowe czy seitanowe, teraz przyszła pora na wegańskie kiełbaski. Oczywiście można kupić gotowe – ale są dość drogie, a do tego niektóre są napakowane chemicznymi dodatkami. Wbrew pozorom samodzielne wykonanie kiełbasek okazało się wcale nie takie trudne czy czasochłonne. Wystarczy ugotowana fasola, gluten w proszku i przyprawy. Kiełbaska dość długo się gotuje – ale nie trzeba jej przy tym pilnować – wystarczy nastawienie timera. Wegańskie kiełbaski przyprawiamy tym, co lubimy – właściwie wszystko do nich pasuje.

O dziwo mięsożernym rodzicom te seitanowe kiełbaski z grilla bardzo smakowały :)

wegańska kiełbasa z seitana
image-610

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli Jaś

składniki suche:

  • 200g glutenu w proszku
  • 3 czubate łyżki płatków drożdżowych
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego koperku lub inne ulubione przyprawy
  • sól, pieprz

składniki mokre:

  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego

 

Wykonanie:

Fasolę Jaś przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub dokładnie rozgniatamy widelcem czy tłuczkiem. Wstawiamy wodę w sporym garnku – będziemy w nim gotować nasze kiełbaski. Przygotowujemy 4 płaty folii aluminiowej. W misce mieszamy suche składniki.  Dodajemy fasolę i składniki mokre i dokładnie mieszamy. Ja w tym momencie próbuję masy – jeśli trzeba jeszcze doprawiam. Całość ciasta dzielimy na 4 części – z tej ilości ciasta wychodzą 4 spore kiełbaski. Nadajemy kształt kiełbaskom i zawijamy je szczelnie w folię aluminiową – jak cukierka. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem. Po ostudzeniu obsmażyłam na patelni grillowej.
Fasola w letniej odsłonie

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
"Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
  • grazyna pisze:

    haha wygląda jak zwykła mięsna :)

  • Ola pisze:

    A czy można użyć fasoli z puszki? Czy jest to nie wskazane?

  • Asia pisze:

    hmm w takim razie muszę szukać tego w proszku. niestety w sklepie ze zdrową żywnością nic takiego nie mieli więc chyba zostaje mi allegro. Dzięki za odpowiedź:)
    Pozdrawiam:)

  • Asia pisze:

    czy zamiast glutenu w proszku można dodać taki zrobiony domowym sposobem? Pozdrawiam:)

    • Aleksandra pisze:

      Asia – Będzie ciężko – bo ten domowy trudno się formuje i łączny z innymi dodatkami. Nie mam pewności, czy nawet przy mocnym zawinięciu w folię, po ugotowaniu kiełbaska się nie rozleci. Natomiast gluten kupny dużo lepiej miesza się z innymi składnikami i trzyma całość.
      Kiedyś próbowałam zrobić roladę z domowego glutenu – niestety gluten nie dał się porządnie zrolować, a po wyjęciu z formy po ugotowaniu zaczął się rozwijać. Była smaczna, ale rolady nie przypominała 😉

  • […] Szaszłyki z papryki, pieczarek, wędzonego tofu, cebuli i cukinii, obok grillowana cukinia, w tle pieczarki, papryka, ziołowy ziemniak (lepiej widoczny na drugim zdjęciu), wegańska kiełbaska (przepis tu: http://blogweganski.pl/weganska-kielbasa-nie-tylko-dla-wegan/): […]

  • […] Wegańska kiełbasa ? nie tylko dla wegan – Blog wegański […]