Tajska zupa pomidorowa

wtorek, 31 Maj 2016

Tajska zupa pomidorowa jest fajną odmianą od tradycyjnej pomidorówki – zupełnie inny smak, bardziej aromatyczna dzięki przyprawom. Do zupy można dodać kupną pastę curry, ja jednak polecam najprostszą pastę zrobioną własnoręcznie. Świeża ma dużo bardziej wyrazisty smak i zapach. No i można dobrać jej ostrość do własnych upodobań.

Do tajskiej zupy pomidorowej można również dodać przesmażone lub surowe tofu – będzie bardziej sycąca.

 

tajska_pomidorowa
image-1642

Składniki:

  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • 1 brokuł
  • przetarte pomidory – ok. 750 ml
  • 1 paczka makaronu ryżowego
  • szczypior
  • liście kolendry
  • 5-7 cm kawałek imbiru
  • mała główka czosnku lub pół dużej
  • 2 limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chilli
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • mleczko kokosowe

Wykonanie:

Włoszczyznę pokrojoną w plasterki gotujemy przez kilka minut. W tym czasie w moździerzu (lub młynku) przygotowujemy pastę: rozcieramy posiekaną trawę cytrynową, czosnek, posiekany imbir i papryczkę chilli, sok z połowy limonki, skórkę otartą ze sparzonej limonki i odrobinę sosu sojowego, pieprzu i soli.

Do gotującej się włoszczyzny dodajemy różyczki brokuła. Gotujemy 3-4 minuty i dodajemy przecier pomidorowy i pastę. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz.

Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na talerz nakładamy porcję makaronu, wlewamy zupę, dodajemy trochę mleczka kokosowego. Zupę posypujemy szczypiorem i kolendrą. Podajemy również kawałki limonki – świeżo polana limonką  zupa zyskuje dodatkowy aromat.

 

tajska_pomidorowa1
image-1643

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • no z taką pomidorówką się jeszcze nie spotkałam ;] muszę wypróbować, bo wygląda pysznie, dzięki za pomysł!

  • Stella Moss pisze:

    Przepysznie się prezentuje 😀
    stellaveganlife.blogspot.com

  • wow to wyglada smacznie i jaki „design” tego dania :)

    • Aleksandra pisze:

      Dzięki :) Tajskie dania zwykle ładnie wyglądają, w przeciwieństwie do indyjskich. A obie kuchnie równie smaczne :)