Spring rolls – idealne na upalne dni

środa, 17 Lipiec 2013

W ciepłe letnie dni nie chce się gotować, najlepiej smakują dania na surowo lub schłodzone. Przeważnie w takie dni stosuję surową dietę lub delikatnie podgotowuję warzywa na parze. Ostatnio coraz częściej przygotowuję spring rollsy. W papier ryżowy zawinąć można prawie wszystko – warzywa surowe i lekko podgotowane, owoce, makaron lub ryż. Można łączyć w jednym zawijańcu przeróżne warzywa, a każda rolka może mieć inny smak. Do tego odrobina sosu sojowego i danie gotowe. Jeśli do środka zapakujemy makaron lub ryż, danie staje się sycące i spokojnie wystarczy na obiad. Zwykle jeszcze dodaję tofu wędzone i paski nori – doskonale uzupełniają smak niektórych bardziej delikatnych warzyw.

warzywa w papierze ryżowym
image-591

Składniki:

  • papier ryżowy
  • ulubione warzywa: u mnie obowiązkowo awokado, szczypior lub młoda cebulka, sałata, a dodatkowo te, która mam pod ręką – rzodkiewki, papryka, ogórek, pomidor
  • pocięte na paski nori
  • makaron lub ryż – zwykle używam makaronu ryżowego
  • tofu – dla mnie w spring rollsach najlepsze jest wędzone Polsoi
  • sos sojowy

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w cienkie paski. Namaczamy płat papieru ryżowego i zawijamy w niego odrobinę makaronu lub ryżu i wybrane warzywa, tofu i glony, zawijamy jak naleśnik. Staramy się nie pakować zbyt dużo składników w jednego rollsa – papier ryżowy jest delikatny, trzeba uważać, aby się nie porwał przy zawijaniu. Warzyw w środku nie solę, wystarczy, że lekko skropię rollsa po wierzchu sosem sojowym. Zjadamy od razu, jak postoją zbyt długo, papier staje się twardy.

 

 

Pokochaj tofuOrganizator: Czarnula75

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /profiles/o/ol/ola/olabakalar/blogweganski.pl/wp-content/plugins/websfera-see-also/websfera-see-also.php on line 30
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Ludka pisze:

    To wygląda bardzo apetycznie! Dobry przepis)

  • daria pisze:

    warto spróbowac: )

  • idącyboso pisze:

    Polecam również otoczyć w bułce tartej i podsmażyć, wychodzą pyszne wegańskie krokiety. Pozdrawiam

  • Anonim pisze:

    Dobrym sposobem by papier nie stwardniał jest zawinięcie rolsów w folię spożywczą (każdego osobno). Dzięki temu można je przygotować wcześniej 😀

  • ania pisze:

    Super przepis, takie wege sushi :) zapraszam do mnie https://kuchniavege.wordpress.com.

  • kaśka pisze:

    Bardzo ciekawa propozycja:) pozdrawiam