Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek

niedziela, 26 Czerwiec 2016

Pesto z liści rzodkiewek jest przepyszne. Do tego nie wyrzucamy liści rzodkiewek, które są jadalne i bardzo zdrowe – o wiele od zdrowsze od rzodkiewek! Mają dwa razy więcej witaminy C od cytryny, sporo fosforu, a wapnia i żelaza mają więcej, niż szpinak. Odtruwają organizm i działają przeciwnowotworowo. Także nie wyrzucamy liści rzodkiewek, tylko dodajemy do sałatek, koktaili czy robimy z nich pesto :)

Oczywiście wybieramy tylko zdrowe, świeże liście. Te zwiędnięte czy z plamami się nie nadają.

Pesto idealnie smakuje z razowym makaronem, polecam zwłaszcza makaron spaghetti.

pesto z liści rzodkiewek
image-1666

Składniki:

 

  • liście z 2 pęczków rzodkiewek – miałam średnie, niezbyt wyrośnięte listki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 – 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • garść nerkowców namoczonych w wodzie przez ok. 2-3 godziny
  • łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • razowy makaron spaghetti

 

Wykonanie:

Gotujemy makaron. W tym czasie miksujemy umyte liście rzodkiewek z czosnkiem, oliwą i nerkowcami. Kiedy mamy w miarę posiekane liście, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy płatki drożdżowe. Miksujemy jeszcze przez chwilę.

Gorący makaron mieszamy z pesto. Podajemy ze świeżym pomidorem – idealnie pasuje do makaronu z pesto rzodkiewkowym.

spaghetlli z pesto z liści rzodkiewek
image-1667

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Marta pisze:

    Hej, czy zamiast oliwy z oliwek mogę dodać olej kokosowy, jeśli tak to czy nierafinowany, czy rafinowany (mam obydwa)? A zamiast orzeszków nerkowców mogę dać włoskie, migdały, bądź inne nasiona, np. słonecznika? Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź, chciałabym zrobić dziś na obiad to danie :)

  • Ewa pisze:

    Świetny przepis, nie wiem skąd bierzesz takie ciekawe pomysły, ja bez przepisu nic nie mogę ugotować ;(

  • Bardzo ciekawy przepis. Chętnie przygotuję

  • MarlenaK pisze:

    Ale pyszny i szybki obiad. Dzięki za pomysł! Pozdrawiam:)

  • dziś też będę jadł spaghetti, nie mam pomysłu na sos, więc może wykorzystam ten przepis

  • Wygląda bardzo smakowicie. Ostatnio wraca mi ochota na makaron, więc szukam różnego rodzaju inspiracji. Zapisuje przepis i pozdrawiam. :)