Smażony kalafior

czwartek, 4 Sierpień 2016

Dziś przepis gościnny mięsożercy, który polubił kuchnię wegańską i postanowił ugotować weganom obiad :)

Autor: Mariusz Hnatiuk

Jestem padlinożercą, który jest poddawany od paru dni wegańskiej indoktrynacji i chyba zaczyna działać… Muszę się przyznać, że wegan postrzegałem jak nieszkodliwych dziwaków i nigdy nie weryfikowałem swoich przekonań oraz wiedzy w tym zakresie. Czasami trafiałem na dyskusję między weganami a padlinożercami i na tyle na ile pamiętam, dyskusje kończyły się awanturami. Czasami odnosiłem wrażenie, że weganizm jest swojego rodzaju sektą żywieniową i wychodzi na to, że byłem w błędzie. Nabyte i nieweryfikowane przekonania czasami prowadzą na manowce poglądy na różne diety, systemy żywieniowe, powodują dodatkowy szum.

Do tej pory byłem przekonany że potrawy wegańskie są nudne w smaku, bo przecież co można wymyślić z zieleniny? Tak więc opinie miałem wyrobioną bez skonfrontowania z rzeczywistością. Indyjskie curry. Pierwsza potrawa jaką mnie uraczyła Ola powaliła mnie na kolana, a im dalej tym bardziej okazuje się, że byłem w błędzie. Jako, że lubię gotować postanowiłem się gospodarzom zrewanżować smażonym kalafiorem. Przepisem uraczył mnie 30 lat temu kucharz, z którym pływałem na statku.

Ogólnie przyjęte jest, że kalafior przed smażeniem należy obgotować w tym przypadku tego nie robimy.

smażony kalafior
image-1698

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • płaska łyżeczka kminku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 pomidory
  • 8 plasterków żółtego sera wegańskiego (użyliśmy Violife)
  • listki bazylii
  • 1 główka czosnku

 

Wykonanie:

Na patelnię nalewamy sporo oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i kminek. Smażymy chwilę i dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki. Dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku. Od czasu do czasu mieszamy.

W międzyczasie pomidory kroimy na pół i na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obsmażamy pomidory najpierw miąższem do dołu (króciutko), następnie przewracamy, aby były skórkami do dołu. Na wierzch kładziemy ser żółty. Przykrywamy patelnię i smażymy chwilkę.

Kalafior odsączamy z tłuszczu i nakładamy na talerz porcję kalafiora i pomidory. Dodajemy świeże listki bazylii.

kalafior smażony
image-1699

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Anonim pisze:

    Świetny pomysł! I jaki prosty w wykonaniu :-)