Seitan w sosie tatarskim

sobota, 11 Luty 2017

Dziś przepis na pyszną sałatkę na wegańską imprezę – seitan w sosie tatarskim.

Seitan, jak to sejian – nie jest zbyt zdrowy, to sam gluten. Ale jest pyszny i raz na jakiś czas można się skusić :) Seitan fajnie smakuje w takim kwaśno-ostrym sosie – staje się bardziej wyrazisty. Gąbkowata struktura seitana fajnie współgra z pozostałymi składnikami sosu.

Jeśli unikacie glutenu – można seitan zastąpić ugotowanymi kotletami sojowymi, tzw. tekturkami

seitan1
image-1796

Składniki:

  • seitan z kilograma mąki
  • słoik marynowanych grzybków – u mnie podgrzybki
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • puszka groszku
  • majonez wegański
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy seitan z tego przepisu: http://blogweganski.pl/pieczen-z-sejtana-z-sosem-pomidorowo-sliwkowym/ Gotujemy, ale nie pieczemy – do sałatki najsmaczniejszy jest gotowany.

Kroimy seitan, ogórki kiszone i grzybki marynowane w kostkę. Dodajemy groszek i majonez. Solimy do smaku i dość mocno pieprzymy. Odstawiamy na parę godzin, żeby smaki się przegryzły. I gotowe :)

Smacznego :)

seitan
image-1797

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Sałatka „śledziowa” bez śledzia – tradycyjny smak na wegańską wigilię
Sałatka „śledziowa” bez śledzia – tradycyjny smak na wegańską wigilię
"Sałatka z ryżu, ananasa i tofu
Sałatka z ryżu, ananasa i tofu
"Wegańskie śniadanie – moja ulubiona sałatka
Wegańskie śniadanie – moja ulubiona sałatka
  • Wygląda na prawdę smakowicie :)