Sejtan pieczony z warzywami – wegańska pieczeń na świąteczny obiad

środa, 26 Grudzień 2012

Pieczeń z sejtana jest idealna na odświętny obiad. To danie jest łatwe do wykonania – najbardziej pracochłonne jest wypłukanie mąki – ale jeśli macie gotowy gluten w proszku, sprawa staje się jeszcze prostsza. Choć sam przepis jak zrobić sejtan też nie jest skomplikowany, natomiast faktycznie przygotowanie sejtana z mąki zajmuje trochę czasu.

Pieczeń z sejtana zwykle piekę z dodatkiem rozmarynu, natomiast dziś zrobiłam wersję majerankową. Szczerze mówiąc bardziej smakuje mi jednak weska z rozmarynem, za to M. woli z majerankiem. Do tego pieczone razem warzywa, genialnie nabierają aromatu ziół i idealnie pasują do pieczonego sejtana. Ten zestaw zdecydowanie nie należy do dań dietetycznych, ale na odświętny wegański obiad jest w sam raz.

sejtan pieczony
image-426

 

Składnki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 selera
  • 2 spore marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • ugotowany sejtan z 1 kg mąki –  przepis jak zrobić sejtan tu: pieczeń z sejtana
  • duże lub 2 małe jabłka
  • sól,
  • dobry olej do pieczenia ? ja użyłam ryżowego
  • majeranek

 

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki, ja kroję dość duże. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem, posypujemy solą i majerankiem, mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż będą półtwarde – w moim piekarniku to ok. 30-45 min z termoobiegiem. W tym czasie obsmażamy sejtan na patelni. Warzywa wyjmujemy z piekarnika, lekko rozgarniamy na boki, na środku układamy sejtan. Delikatnie posypujemy sejtan majerankiem. Na sejtan kładziemy pokrojone jabłka, całość posypujemy majerankiem i wkładamy znów do piekarnika. Pieczemy ok. 45 min. Dla przełamania smaku najlepiej podawać z kwaśną surówką np. z kapusty kiszonej, choć rewelacyjnie też smakuje z buraczkami.

pieczeń wegańska
image-427

 

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Weganka pisze:

    A kto przy zdrowych zmysłach żywi się wyłącznie glutenem? Dieta wegańska to nie tylko gluten. Weganie bilansują swoją dietę wzbogacając ją o kasze, rośliny strączkowe dając organizmowi w ten sposób dawkę białek, minerałów, wapnia i innych potrzebnych elementów. Zawężanie diety wegańskiej tylko do jednego rodzaju produktu, w tym przypadku glutenu, to zwykła niechęć do zrozumienia tej diety, jej zalet, ale także i wad, których, według mnie, jest o niebo (a może i dwa) mniej mniej niż w diecie mięsnej.

  • Justa pisze:

    Wszystko fajnie z tym, ze gluten jest szkodliwy i jak po latach skutki zaczną byc odczuwalne to nijak weganie i wegetarianie nie udowodnią ze ich dieta jest zdrowsza, sami dają argument miesozercom ze dieta weganska z czystym glutenem jest niezdrowa …

    • Aleksandra pisze:

      Justa, zgadza się – gluten do najzdrowszych nie należy. Ale jeśli nie jestem nadwrażliwa/uczulona na gluten, produkty glutenowe (choćby chleb) jem bardzo rzadko, to zjedzenie pieczeni czy kiełbaski z sejtanu raz na kilka miesięcy nie jest jakimś strasznym przestępstwem. Tym bardziej, że mój weganizm wynika z przyczyn etycznych. A walory zdrowotne to taki gratis :)

  • olcia pisze:

    czyli sejtan to woda z mąka i przyprawamy? ciekawe to bardzo bardzo kuszaco wyglada w tym pułmisku :)