Sałatka z rukolą i awokado

sobota, 28 Maj 2016

Sałatka z rukolą i awokado jest idealna na lekkie śniadanie w ciepłe dni. Lekko ostra rukola, maślane awokado, lekko kwaśny pomidor i masa szczypiorku. Do tego sos z oliwy z oliwek z cytryną. Pycha. Zwłaszcza z kromką dobrego chleba polaną również oliwą z oliwek.

salatka z rukolą i awokado
image-1608

Składniki:

  • pęczek rukoli
  • 1 spory pomidor
  • 1 duże lub 2 małe awokado
  • szczypior
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidor sparzamy we wrzątku i płuczemy w zimnej wodzie. Obieramy ze skórki. Płuczemy rukolę, kiedy obcieknie rwiemy na mniejsze części. Pomidor i awokado kroimy w kostkę, niezbyt drobną, siekamy szczypior. Mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, odrobinę soli i pieprzu. Zalewamy sosem sałatkę.

salatka z rukolą i pomidorem
image-1609

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • margaret7 pisze:

    Ten przepis mnie uratował kiedy przez miesiąc byłam na diecie raw. Wielkie dzięki za ten blog!