Sałatka z mango

sobota, 5 Styczeń 2013

Dla odmiany po naszych tradycyjnych majonezowych sałatkach nabrałam ochoty na sałatkę lekką, owocową, ale nie słodką. Odpadły wszelkie połącznia pomarańcze – kiwi – banany, jako zbyt oczywiste. W sklepie wpadły mi w oko mango – owoc, za którym właściwie nie przepadam. Ale wiele razy słyszałam o sałatkach z mango, więc postanowiłam wypróbować. Do sałatki dodałam sałatę lodową i czerwoną cebulę, natomiast sos zrobiłam z soku z limonki, oleju ryżowego, imbiru i papryczki chilli. W wielu przepisach w necie sos do takiej sałatki jest na bazie musztardy, mnie jednak najbardziej przekonuje limonka ;) Smak sałatki przy piewszym spróbowaniu uznałam za niezły, natomiast po godzinie, kiedy składniki się dobrze ze sobą „przegryzły” zakochałam się w tej sałatce. Zdecydowanie muszę ją częściej robić!

tajska sałatka z mango
image-1

Składniki:

  • 1 spore dojrzałe mango
  • 1/2 sporej główki sałaty lodowej – jeśli glówki są mniejsze polecam dodać całą.
  • świeża papryczka chilli – ilość trzeba dobrać indywidualnie w zależności od mocy papryczki – ja dodałam jedną małą, niezbyt ostrą
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 nieduża cebula czerwona
  • sok z 1/2 limonki – jeśli mało soczysta, trzeba będzie wycisnąć całą
  • 2 łyżki oleju – ja dałam ryżowy
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Sałatę umyć i porwać na kawałki. Mango obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie piórka – ja miałam ciut zbyt grubo pokrojoną. Zrobić sos: imbir zetrzeć na tarce, chilli drobno posiekać. W miseczce dobrze wymieszać sok z limonki, szczyptę soli i olej. Do sosu dodać imbir i chilli. Sos dodać do sałatki, wymieszać, odstawić na ok godzinę do przegryzienia – tuż po wymieszaniu sałatka z mango jest bardzo ostra, po tym czasie smaki się połączą, a chilli straci na ostrości.

 

 

Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
"Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
Kotlety z ciecierzycy i wegańska kanapka jak hamburger
  • Ada pisze:

    wygląda pysznie i bardzo orzeźwiająco :)

  • Marta pisze:

    A ja sobie mango pokroiłam w cieniutkie słupki czy piórka – dlugie i cienkie w każdym razie. Tak mi bardziej smakują owoce w sałatkach.

  • [...] Polecamy przepis na Sałatkę z mango.   ?   [...]

  • Aneta pisze:

    Dobra. Tylko, że użyłam mieszanki sałat oraz dodałam słonecznika i suszonej żurawiny trochę.

  • Ina pisze:

    Onomatopeja , dobrze , ze wspomniałaś o oleju rzepakowym. Uważam , ze jest bardzo niedoceniany , a nadaje sie do większości potraw i jest nasz , polski :)

    • Aleksandra pisze:

      Filtrowany rzepakowy olej jak najbardziej się nadaje :)
      Choć ja jestem zwolenniczką „wiejskiego” rzepakowego – ciemnego, mocno pachnącego – idealny np. do polania pyz lyb innych klusek. Szkoda tylko, że tak ciężko go kupić.

  • onomatopeja pisze:

    Ja do dań z owocami zawsze daję olej rzepakowy, bo nie ma swojego smaku i nie koliduje mi ze słodyczą owoców :)