Sałatka z fasolki szparagowej – idealny obiad na upały

poniedziałek, 5 Sierpień 2013

Z wczorajszego obiadu została mi fasolka gotowana na parze. Akurat idealna na dziś, kiedy jest zbyt gorąco, aby gotować. Na szybko, z tego, co nawinęło się pod rękę skleciłam sałatkę. Najfajniejszy wyszedł mi sos – kwaśny z wyraźnym smakiem czosnku. Jeśli nie lubicie zbyt kwaśnych potraw, proponuję zmniejszyć ilość soku z limonki lub octu, a dać więcej oliwy. Ja lubię kwaśne, szczególnie w takie upalne dni. Gdyby było ciut chłodniej do sosu dodałabym jeszcze papryczki chili – pomimo czosnku, brakowało tu ostrości. Sałatka musi odstać min. 1 godz, najlepiej w lodówce. Sałatkę z fasolki polecam na prosty, sycący i zdrowy obiad.

 

fasolka szparagowa z pomidorami
image-638

Składniki:

  • spora garść fasolki gotowanej na parze – może być z poprzedniego dnia
  • 2 małe pomidory – miałam 1 malinowego i 1 jednego zwykłego
  • 1/2 niewielkiej papryki
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1/2 małej cebuli czerwonej
  • 1/2 małej cebuli białej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 limonki
  • chlust oliwy – ok. 1 i 1/2 łyżeczki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Fasolkę, cebulę, pomidory i paprykę kroimy – fasola musi być zimna. W miseczce rozrabiamy sos – mieszamy ocet balsamiczny, sok z limonki, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz – mieszamy do połączenia składników. Mieszamy składniki sałatki i sos. Odstawiamy na min. 1 godz – sałatka po odstaniu staje się dużo smaczniejsza. I gotowe – smacznego :)

 

 

 

Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek! Organizator: lilithin

Fasola w letniej odsłonie

Warzywa Strączkowe - edycja letnia

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • […] Sałatka z fasolki szparagowej ? idealny obiad na upały – blog wegański […]