Sałatka z botwinki

sobota, 4 Czerwiec 2016

Dziś na kolację zielono – czerwona sałatka z botwinki.

Wiosną nijak przejść obojętnie obok młodej, świeżej botwinki. Kusi zielenią liści i mocno czerwonymi burakami. Tym razem polecam botwinkę na surowo – jest równie pyszna jak gotowana. Zwłaszcza polana kwaskowatą zalewą z odrobiną czosnku. I dużą ilością młodej cebuli :) Sałatkę z botwinki polecam również na obiad – z młodymi ziemniakami jest przepyszna.

sałatka z botwinki
image-1633

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Buraczki delikatnie skrobiemy i myjemy. Kroimy w dość drobną kostkę. Od umytych liści botwinki odcinamy twarde łodygi. Zostawiamy tylko te bez włókien. Cebule kroimy w półplasterki, lub jeśli wolicie – może być również w kostkę. Szczypior kroimy.

Robimy sos: do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę i przeciśnięty czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy, aż powstanie w miarę jednolity sos.

Polewamy sosem botwinkę z cebulą i szczypiorkiem. Odstawiamy na ok. 30 min, aby sałatka się przegryzła.

Jeśli lubicie przed podaniem można dodatkowo posypać koperkiem.

sałatka z surowej botwinki
image-1634

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Ela pisze:

    Botwinki w takiej wersji nigdy nie jadłam. Koniecznie muszę spróbować Twojej wersji. Zawsze ją gotowałam.

  • VEGAnation pisze:

    Chętnie spróbowałabym takiej sałatki, uwielbiam botwinkę! ;D