Robimy mleczko roślinne – mleko ryżowe

środa, 27 Listopad 2013

Drugim mleczkiem roślinnym, jeśli chodzi o popularność, jest chyba mleko ryżowe. Mleczko ryżowe można przygotować z białego lub brązowego ryżu. Czym się różni ryż brązowy od białego wiadomo 😉 Z białego ryżu polecam zwłaszcza mleko z ryżu jaśminowego – jest niezwykle aromatyczne. U mnie mleko ryżowe króluje na równi z mlekiem owsianym. Prawie nigdy nie robię mleka ryżowego w czystej postaci, zawsze są jakieś dodatki – a to wiórki kokosowe, a to suszone daktyle. Takie mleko jest pyszne samo w sobie, jest idealne do wypicia z rana do śniadania. Natomiast mleko ryżowe bez dodatków jest najlepsze jako podstawa napoju czekoladowego. Jeśli mleko podaję na śniadanie dzieciom, mleko ryżowe zawsze jest dość gęste, sycące. Takie lubimy najbardziej  i na takie podaję przepis. Gęste prawie jak budyń, pożywne – jeśli chcecie rzadsze, proponuję o połowę zmniejszyć ilość ryżu.

mleko ryżowe
image-962

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu (jeśli mleko ma być bardziej płynne polecam raczej 1/2 szklanki ryżu) – białego lub brązowego
  • 4 szkl. wody
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie – tradycyjne:

Moczymy ryż ok. 4 do 8 godzin. Dodajemy 4 szklanki wody, szczyptę soli i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 min. od momentu zagotowania. Uważamy, aby mleko nie wykipiało ani się nie przypaliło. Jeśli woda odparowuje lub jest za gęste, dodajemy więcej wody. Miksujemy blenderem. Przecedzamy mleko przez gazę lub bardzo drobne tekstylne sito. Tradycyjnie – im mniej fusów przepuścimy, tym gładsze będzie mleko.

Wykonanie – w automacie do mleka roślinnego:

Moczymy ryż ok. 4 do 8 godzin. Ryż i szczyptę soli przekładamy do pojemnika na ziarna, do dzbanka wlewamy wodę. Włączamy automat na robienie mleka (z gotowaniem). Po odpowiednim czasie odlewamy mleko. Do mojego automatu jest załączona miarka do produktów suchych, ale dopóki mieszczą się one w sicie, spokojnie można stosować inne, niż zalecane, proporcje.

mleczko ryżowe
image-963

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /profiles/o/ol/ola/olabakalar/blogweganski.pl/wp-content/plugins/websfera-see-also/websfera-see-also.php on line 30
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Roksana pisze:

    Dlaczego ryż należy pierw namoczyć? Pytam, bo niektóre przepisy podają, że można go ugotować bez namaczania. Jaka jest różnica?

  • Anonim pisze:

    czy smak jest inny robiąc metodą tradycyjną i z automatu? a jaki automat Pani używa, ponieważ niedawno zainteresowałam się tematem/

    • Aleksandra pisze:

      Smak jest podobny, z tym, że automat bardzo ułatwi życie. Automat kupiłam jakieś 4 lata temu, nazwy nie pamiętam, mam metalowy czajnik z 2 sitkami do mleka i past. Nie mam z nim żadnych problemów, musiałam tylko noże naostrzyć.

  • JemCoDobre pisze:

    Mleko ryżowe jest bardzo prosto zrobić ale można też kupić gotowe w sklepie 😉

  • seba pisze:

    Mi coś nie wyszło. Bo smakuje jak woda z ryżem

    • Aleksandra pisze:

      Seba – no nie da się ukryć, że woda z ryżem smakuje jak woda z ryżem 😉 tylko o konsystencji gęstej śmietany. Niektórzy lubią mleko w takiej postaci, ja dla dzieci zawsze dosładzam cukrem trzcinowym, czasem dodaję kakao. Mleko roślinne smakuje inaczej, niż zwierzęce, ale za to łatwiej przyjmuje smaki różnych dodatków.

  • Tomek pisze:

    Witam mam pytanie, może trochę śmieszne ale jak ma wyglądać to moczenie ryżu od 4 do 8 godzin? mam zalać ryż zimną wodą? w jakiej ilości?

    • Aleksandra pisze:

      Tak, zalewasz zimną wodą. Ryż najpierw płuczesz, później zalewasz – ilość wody bierzesz nie większą, niż tą, w której będziesz gotować ryż. Wody z moczenia ryżu nie wylewasz, jeśli ryż dużo wchłonie, tylko dolewasz.

  • zuza pisze:

    A co zrobić z masą która pozostanie po przesączeniu? Masz jakieś propozycje?

    • Aleksandra pisze:

      Zuza – ja po mleku ryżowym lub owsianym daję psom. Uwielbiają taką przekąskę :) Można dodać do jakiegoś ciasta, ale smak w większości przechodzi do mleka, ta papka jest taka sobie.

  • natala pisze:

    Dzięki:) wczoraj zrobiłam z innego przepisu, z ugotowanego ryżu (nie mogłam się doczekać efektu;) ) i chyba za mało zmiksowałam,ale za to było bardzo sycące. Dziś namoczę ryż i jutro zrobię z Twojego przepisu. Mmm już całe wieki nie piłam kakao:)

  • natala pisze:

    Mam jeszcze pytanie jak długo mogę przechowywać takie mleko?2-3 dni da radę?

    • Aleksandra pisze:

      natala – do 3 dni możesz przechowywać w lodówce. Z czystego mleka ryżowego polecam zrobić kakao – jest przepyszne :)

  • natala pisze:

    Nie jestem weganką, ale uwielbiam wszelkie nowinki kulinarne i z chęcią wykorzystam przepisy znalezione na stronie. Mleko zrobię już dziś (kiedyś piłam kupne i bardzo mi smakowało). Pozdrawiam:)

  • emka pisze:

    Jeszcze nie robiłam ryżowego, zapisuję do zrobienia :)
    Dzisiaj akurat migdałowe będę robić 😉