Wegańskie risotto ze szparagami

środa, 25 Maj 2016

Wegańskie risotto ze szparagami to obowiązkowe danie w sezonie szparagowym. Uwielbiamy, a dzieci dopominają się o to danie. Trochę upierdliwe w przygotowaniu, ale warto. Zielone szparagi lubimy najbardziej – i w risotto i grillowane i w zupie. Przepyszne również surowe. W risotto wolimy bardziej chrupkie – dlatego nie gotujemy długo. Kremowy ryż i chrupiące szparagi – to połączenie doskonałe.

Szparagi wybierzcie jak najcieńsze i jędrne – takie zwykle nie mają łykowatej skórki. I koniecznie dodajcie płatki drożdżowe – serowy smak idealnie pasuje to tego dania. Nie ma też powodu, żeby bać się dodatku wina. Alkohol wyparowuje pod wpływem temperatury, a wino podbija smak risotta.

Najważniejsze w przygotowaniu risotto to dobra patelnia i ciągłe mieszanie.

wegańskie risotto
image-1613

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 ml ryżu do risotto
  • 200 ml wina białego wytrawnego lub pół wytrawnego – ja używam półwytrawny riesling
  • 2 cebule
  • 1 niewielka główka czosnku
  • olej do smażenia
  • bulion warzywny – ja zwykle gotuję włoszczyznę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, warzywa idą na sałatkę, bulion do risotta
  • garść płatków drożdżowych – drożdże nieaktywne
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy bulion. Kiedy jest już gotowy, wyławiamy włoszczyznę i przyprawy. Odkrawamy od szparagów końcówki i wrzucamy do podgotowania w bulionie przez 5 minut. Jeśli końcówki są po ugotowaniu łykowate lub twarde (zależy od szparagów), to nie dodajemy ich do risotto. Ale ich smak przechodzi do bulionu, więc warto je pogotować w bulionie.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Smażymy chwilę. Tylko do zeszklenia, nie powinny być koloru brązowego.

Dodajemy ryż. Smażymy, aż się zeszkli, mieszamy cały czas, żeby nie przypalić.

Dolewamy wino. Mieszamy.

Kiedy wino wyparuje, dodajemy bulion – po jednej łyżce wazowej. Kolejną dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednią ryż wchłonie.

Bulion dodajemy, aż ryż będzie prawie miękki.

Wtedy dodajemy pokrojone szparagi. I jeszcze jedną chochlę bulionu.

Gotujemy chwilę – ok. 2-3 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.

Przykrywamy pokrywką i dajemy ok. 5-10 min, aby risotto doszło przed podaniem.

Najlepsze posypane natką pietruszki – ja tym razem nie miałam, posiekaną pietruszkę dzieci zjadły, kiedy mieszałam risotto.

risotto ze szparagami
image-1614

Wegańskie risotto ze szparagami to idealna propozycja na majowe obiady :)

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Krzychu pisze:

    Polecam wina oznaczone symbolem „V”przyjazne dla wegan i wegetarian. (Fundacja Viva) Znak daje pewność, że na żadnym etapie produkcji nie były używane składniki pochodzenia zwierzęcego.
    http://vinex.pl/sprawdzone-wina-dla-wegetarian-i-wegan/

  • Ela pisze:

    Takie danie to ja rozumiem, aż mi śliniaki zaczęły pracować mocniej :)

  • dfgaeghagr pisze:

    Na ile porcji jest ten przepis? :)

  • VEGAnation pisze:

    Uwielbiam risotto i szparagi więc… Świetne danie! 😀