Rastacznica

wtorek, 7 Sierpień 2012

Nazwę nadał Mąż – wielbiciel 3 kolorów :) Na zdjęciach niestety wychodzi dużo gorzej, niż w rzeczywistości wygląda. Jest kolorowa, typowo letnia, pełna witamin i dzieciaki ją uwielbiają. Robi się ją bardzo szybko, jest sycąca, z grzankami idealna na weekendowe śniadanie.

tofucznica z pomidorami
image-234

Składniki:

  • kostka tofu – taka wielkości kostki margaryny
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 1 papryka żółta
  • szczypiorek
  • trochę oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę i paprykę pokroić, wrzucić na patelnię polaną odrobiną oleju, dusić pod przykryciem – ok. 3 min. Dodać  rozdrobnione tofu, przesmażyć ok 1 min, dodać pokrojone pomidory, smażyć ok 2 min. Jeśli warzywa mają być bardziej miękkie, czas duszenia trzeba zwiększyć.  Doprawić solą i pieprzem, bogato posypać szczypiorkiem.

Na śniadanie można podać z grzankami, na obiad z makaronem/ziemniakami/ryżem.

 

 

RastaOrganizator: Aniko

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Justyna pisze:

    WITOJCIE :)
    Ale fajnie, że tu trafiłam! Też jestem weganką i też mam aktywnego psa- dietetycznego labradora Messiego :) Zapraszam do siebie i na bank będę tu częściej zaglądać, bo klimaty bardzo mi bliskie

  • dot pisze:

    ja nie mialam szczypiorku wiec dodalam duuuuzo ziol 😀 mniam