Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków

poniedziałek, 12 Sierpień 2013

Oprócz tradycyjnej zupy ogórkowej z kiszonych ogórków bardzo lubimy zupy z ogórków świeżych. Są bardzo delikatne w smaku, więc dużo zależy od przypraw, które dodamy. Do pulpetów znakomicie pasuje zupa z dużą ilością musztardy. Kiedy byłam dzieckiem jadłam taką zupę z klopsami mięsnymi, teraz robię pulpety jaglane. Pulpety z kaszy jaglanej, dobrze doprawione są idealne do tej zupy. Dodanie ciemnego sosu sojowego do pulpetów nie tylko nadaje dodatkowego smaku, ale dodaje im jeszcze fajnego koloru. Takie pulpety z kaszy jaglanej uwielbiają nie tylko moje dzieci, ale nawet znajomi mięsożercy.

pulpety jaglane zupa ze świeżych ogórków
image-616

 

Składniki na pulpety:

  • 150 ml kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (może być też kukurydziana)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego – używam ciemnego dla nadania koloru
  • mąka razowa do obtoczenia pulpetów

 

Składniki na zupę:

  • 1 kg ogórków – ja użyłam takich, jak do kiszenia
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej
  • śmietana wegańska lub oliwa
  • szczypior
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy w 300 ml wody pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po ostudzeniu ugniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy pozostałe składniki i porządnie mieszamy. Lepimy pulpety i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Na patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażamy obrane ze skóry i pokrojone w plastry ogórki i posiekaną w piórka cebulę. Wlewamy wino, podsmażamy jeszcze przez 2-3 min i wlewamy bulion. Gotujemy ok.15 min, doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Podajemy z pulpetami, śmietanką wegańską lub oliwą z oliwek, posypaną szczypiorem. Byliśmy dość głodni, więc do zupy podałam jeszcze ziemniaki ugotowane na parze z koperkiem.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /profiles/o/ol/ola/olabakalar/blogweganski.pl/wp-content/plugins/websfera-see-also/websfera-see-also.php on line 30
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Magda pisze:

    A czy można pulpety ugotować zamiast smażyć?

  • Olafasola pisze:

    Wygląda naprawdę przepysznie!

  • Aga pisze:

    Ugotowałam. Moje mięsożerne dziecię spojrzało i orzekło: wykwintne danie. Spróbowało i stwierdziło, że bardzo dobre..

  • Gratiana pisze:

    Super przepis, uwielbiam kaszę jaglaną. Jedyne co zmienię to dodatek soi, nie używam niczego sojowego. Tylko czy danie wtedy nie straci ?

    • Aleksandra pisze:

      Gratiana – można zrobić bez sosu sojowego. Ja jednak uwielbiam dodatek dobrego sosu i dodaję go do większości kotletów. Pulpety możesz też przyprawić np. ziołami typu prowansalskie, wtedy sos sojowy wcale nie będzie potrzebny.

  • M. pisze:

    Pięknie się prezentuje, przypomina mi to solidne wiejskie jadło. Koniecznie wypróbuję, tym bardziej że kasza jaglana to moja nowa miłość. Pozdrawiam :)

  • Kasia pisze:

    świetny zestaw obiadowy, pycha! :-)