Prosta zupa z fasoli mung

czwartek, 17 Kwiecień 2014

Fasola mung jest bardzo fajnym produktem – pasuje niemalże do każdego rodzaju potraw i doprawiania. My najbardziej lubimy ugotowaną z pomidorami i garam masalą lub dla odmiany w zupie przyprawionej w stylu flaków. Dodatkową zaletą fasoli mung jest to, że szybko się gotuje, nie trzeba jej moczyć. Oczywiście jeśli namoczymy wcześniej, to jej to nie zaszkodzi, a nawet szybciej się ugotuje.

przepis wegański zupa
image-1216

Składniki:

na 1 obiad dla wygłodniałej rodziny 2+2

  • ok. 200 ml fasoli mung
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 liść laurowy
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego w proszku
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ostra papryka do smaku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Do gotującej się wody (ok. 2,5-3 litra) dodajemy fasolkę mung, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy ok. 5-10 min, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości fasoli i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe przyprawy i solimy do smaku. Nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Jeśli macie olej lniany, to polecam polanie nim zupy – pasuje idealnie.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej