Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

wtorek, 28 Maj 2013

Pisałam kiedyś, że nie przepadamy za kaszą jaglaną. Jednak jest bardzo zdrowa, więc kombinuję, jak ją do różnych dań przemycić. Tym razem zrobiłam trochę inną wersję proponowanego już przeze mnie kaszotta. Postanowiłam masą kaszottową nafaszerować pieczarki. Niby to samo, co pieczarki wymieszane z kaszą, ale jednak smak zdecydowanie inny dzięki zapiekaniu kaszy w kapeluszach pieczarek. Do pełni smaku konieczne jest coś wędzonego – tofu lub parówki sojowe. Następnym razem do kaszy dodam pokrojone w kostkę pomidory, teraz było ich zdecydowanie za mało.

 

pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
image-555

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 kg pieczarek
  • 4-5 cebul
  • 1 opakowanie parówek wędzonych Polsoi – użyłam tych grubych bez osłonek
  • 2 pomidory
  • papryka mielona słodka
  • sok pomidorowy
  • sól.pieprz

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy cebule w piórka, pieczarki myjemy, odrywamy ogonki i same ogonki kroimy w kostkę. Smażymy cebule i ogonki pieczarek, pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę parówki sojowe. Chwilę jeszcze smażymy wszystko razem. Mieszamy z ostygniętą kaszą, doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością słodkiej papryki. Faszerujemy kapelusze pieczarek masą, polewamy sokiem pomidorowym – ok. 1 łyżka na 1 kapelusz. Zapiekamy w piekarniku w temp. 170 st. z termoobiegiem przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia na każdą pieczarkę kładziemy plasterek pomidora. Chwilę jeszcze zapiekamy i gotowe.  Smacznego!

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Gulasz z czerwoną fasolą
Gulasz z czerwoną fasolą
  • kasia pisze:

    Mogłabyś pisać na ile porcji starcza 😉