Prosta pasta z kaszy gryczanej

wtorek, 28 Luty 2017

Pasta z kaszy gryczanej i tofu jest idealna nie tylko do kanapek, ale można ją również wykorzystać jako farsz do naleśników czy pierogów. A nawet zapiec w piekarniku ułożoną na pure ziemniaczanym.
Bezsmakowe tofu, aromatyczna kasza gryczana i spora ilość czosnku tworzą bardzo smaczne połączenie. I do tego koniecznie ogórek kiszony :)

pasta z kaszy gryczanej
image-1801

Składniki:

  • 200 ml kaszy gryczanej
  • kostka tofu – użyłam tego „z pandą”
  • 1 spora cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Gotujemy kaszę gryczaną. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Ugotowaną kaszę, tofu, cebulę, czosnek i przyprawy ugniatamy razem tłuczkiem do ziemniaków. Można również zblendować, jeśli lubicie gładkie pasty.

Smarujemy pajdę chleba pastą, podajemy z ogórkiem kiszonym.

wegańska pasta z kaszy gryczanej
image-1802

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Emily pisze:

    Witam! Kasza gryczana prażona czy biała?