Pasta z bakłażana baba ghanoush

środa, 10 Sierpień 2016

Pasta z bakłażana baba ghanoush to kremowa przepyszna pasta idealnie nadająca się do posmarowania chleba lub jako dip. Sycąca dzięki dodatkowi pasty sezamowej. Pastę sezamową należy wybrać niesłodzoną. Choć w niektórych przepisach do baba ghanoush polecają dodać odrobinę miodu – w wersji wegańskiej można zastąpić np. miodem z mniszka lub brązowym cukrem, aby złamać lekko gorzki smak.

pasta z bakłażana
image-1656

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Opiekamy bakłażan na grillu lub pieczemy w piekarniku. Tak, jak w przypadku pasty greckiej z bakłażana polecam opalenie nad gazem, jeśli nie możecie upiec na grillu. Smak jest dużo bardziej wyraźny, niż przy samym pieczeniu w piekarniku.

Po upieczeniu odstawiamy bakłażany do ostygnięcia, następnie obieramy je ze skóry.

Miksujemy wszystkie składniki. I gotowe. Pastę można posypać natką pietruszki – dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza :)
Albo pestkami granatu – bakłażan i granat świetnie ze sobą współgrają :)

pasta z bakłażana baba ghanoush
image-1657

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • tahinę bardzo lubię, hummous kocham, zawsze jest w lodóce, ale i to się znudzi czasem. teraz pora na bakłażana :)

  • o kurcze. nigdy nie słyszałam o tej paście. na pewno spróbuję. przepisów na pasty do smarowania chleba niedługo będzie mi potrzebować. jestem wegetarianką, ale powoli przygotowuję się do przejścia na weganizm. niestety wszelkiego typu serki do smarowania – czosnkowe, ziołowe, naturalne… to to co towarzyszy mi na co dzień. na szczęście można to smakowicie zastąpić :) pozdrawiam

  • wedelka pisze:

    Robiłam ją niedawno. Jest całkiem smaczna, choć wg mnie nie dosięga jednak hummusowi do pięt :)

    • Aleksandra pisze:

      Hummus to całkiem inny smak :) Ja obie pasty uwielbiam, choć hummus można jeść cały rok, a bakłażany są najlepsze w sezonie :)

  • Mam akurat bakłażana i zastanawiam się jak go wykorzystać. Ciekawy pomysł z tą pastą. :)

  • VEGAnation pisze:

    Przepis inspirujący, aż nabrałam ochoty na bakłażany 😉