Aloo paratha z sokiem malinowym

wtorek, 6 Grudzień 2016

Aloo paratha, czyli indyjskie placki z nadzieniem z ziemniaków.

Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? Porządnie rozgnieść, przyprawić i usmażyć w cieście.

Placki, jak na potrawę indyjską przystało, są dość ostre. Można je zrobić z nadzieniem z samych ziemniaków, ja jednak lubię dodać odrobinę groszku zielonego. Albo świeżego albo mrożonego, groszek z puszki się nie nadaje.

Polecam polanie sokiem z malin własnej roboty lub z chutney. Słodki przełamie ostry smak i placki będą jeszcze lepiej smakować :)

aloo paratha
image-1772

Składniki:

na placki

  • 2 szklanki mąki, może być pełnoziarnista
  • 3/4 do 1 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

farsz

  • 5-6 ziemniaków
  • garstka mrożonego groszku (lub świeżego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 1 papryczka chilli
  • ok. 5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 główki czosnku
  • sól do smaku

olej do smażenia

sok malinowy, przecier malinowy lub chutney – ale dość łagodny.

Wykonanie:
Ciasto porządnie zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy. Powinno postać przynajmniej 30 min. W tym czasie ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu obierany i ugniatamy pałką lub przeciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, tak samo imbir, chilli i czosnek – i smażymy na oleju razem z kuminem i garam masalą. Do zeszklonej cebuli dodajemy groszek. Smażymy chwilę, aż groszek zmięknie. Dodajemy do ziemniaków, solimy do smaku i porządnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na porcje – na dużą patelnię wychodzi około 8 placków. Wałkujemy dość cienko.

Ciasto smarujemy nadzieniem, niezbyt grubo i składamy placek na pół. Zlepiamy porządnie brzegi i lekko wałkujemy placek. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i smażymy placek z obu stron.

Polewamy sokiem malinowym.

Typowa indyjska aloo paratha jest bardziej spłaszczona wałkiem, jednak miałam dość twardy groszek i obawiałam się, że ciasto się przerwie.

aloo paratha

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Eliza pisze:

    Muszę wypróbować przepis :)

  • Kasia pisze:

    Hej, hej! dzięki za przepis, postaram się wypróbować. Paratha z sokiem malinowym, brzmi naprawdę zaskakująco :)