Nie wyrzucam, z resztek wychodzą najsmaczniejsze obiady

wtorek, 16 Wrzesień 2014

Ten obiad śmiało mogę zaliczyć do jednych z najbardziej udanych. Nie dość, że udało mi się zagospodarować wszystkie resztki, jakie miałam, to jeszcze smakował całej rodzinie. Warzywa były nie pierwszej świeżości, więc nie bardzo nadawały się na sałatkę. Ogórki i rzodkiewki namoczyłam na kilkanaście minut w bardzo zimnej wodzie, dzięki temu trochę odzyskały jędrność. Smak warzyw podkreśliły moje ulubione zioła – dodałam mieszankę typu zioła prowansalskie.

grillowane ogórki i rzodkiewki
image-1384

Składniki:

na obiad dla rodziny 2 + 2

  • 250 ml kaszy gryczanej – ja najbardziej lubię mieszankę pół na pół paloną i białą
  • 2-3 łyżki wegańskiego kefiru lub jogurtu o smaku naturalnym
  • 1 łyżka drożdży nieaktywnych
  • kilka ogórków
  • pęczek rzodkiewek
  • garść ciecierzycy – najlepsza gotowana, ale może też być z puszki
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, do lekko ostudzonej dodajemy kefir lub jogurt i płatki drożdżowe. Ogórki obieramy ze skóry, kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Rzodkiewki kroimy na pół. Ogórki i rzodkiewki polewany odrobiną oleju i posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Warzywa opiekamy na patelni grillowej. Ciecierzycę obsmażamy na oleju, pod koniec smażenia posypujemy ziołami prowansalskimi i papryką słodką.

Na talerze nakładamy porcję kaszy, ciecierzycy i grillowanych warzyw. Smacznego :)

grillowane warzywa
image-1385

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • You really make it seem really easy together with your presentation but I to find this topic
    to be actually one thing which I feel I’d by no means understand. It seems too complicated and extremely extensive for me. I am taking a look forward to your next put up, I’ll attempt to get the dangle of it!

  • Edek pisze:

    …że resztki to ja też tak robię :) Ale, że takie cuuuuudo wyszło no to ja wymiękam. Dzisiaj robię. Akurat takie resztki się znajdą.

  • Beata pisze:

    A tak z ciekawości zapytam…. zwracasz na to uwagę? Chodzi mi o to czy zwraca Pani uwagę na to z jakiego kraju pochodzi ciecierzyca czy też soczewica (swojądrogą ciecierzyca może być GMO ? )

    • Aleksandra pisze:

      Beata – teoretycznie na opakowaniach powinna być informacja, że jest GMO. Do tego większość soi ekologicznej (nie GMO), która jest w sklepach pochodzi z Chin albo Kanady. Ale ja nie mam zaufania to takiego eko. Wolę kupić na rynku polską soję, gdzie producent też deklaruje, że nie jest GMO. Jak to jest w praktyce, nie mam pojęcia, bo często są przypadki, że info na opakowaniu nie koniecznie odpowiada rzeczywistości :( Także staram się kupować z głową, ale też nie popadać w skrajności. Niestety oprócz Chin i Kanady sporo krajów europejskich też uprawia kilka roślin GMO, np. Holandia, Belgia, ponoć Czechy, Węgry.

  • Marta pisze:

    Brzmi super, muszę spróbować zgrillować ogórki 😀

  • Beata pisze:

    Smaczna propozycja :) Co co ciecierzycy i soczewicy to teraz w Lidlu jest promocja na wszystkie kasze… Ciecierzyca i soczewica są po 2,79zł :) Można zrobiuć zapas, tylko ktoś mi na forum napisał, że ciecierzyca jest z Kanady a podobno to GMO, ale nie wiem co o tym myśleć