Krupnik z pęczaku z jubą

czwartek, 25 Kwiecień 2013

Juba/yuba to w uproszczeniu suszony kożuch z mleka sojowego. Można ją kupić w sklepach ze zdrową albo orientalną żywnością. Jest przepyszna do zup, gulaszy lub smażona. Moje dzieci uwielbiają jubę pod każdą postacią. Dziś zamieszczę przepis na krupnik z dodatkiem juby. Taki solidny krupnik – gęsty, z pęczakiem i ziemniakami. Zupa niby zimowa, ale doskonała na teraz – kiedy jeszcze nie ma młodych warzyw.

 

yuba i krupnik z pęczakiem
image-524

 

Składniki:

  • 200g pęczaku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 4 ziemniaki
  • pół paczki yuby
  • 2 liście laurowe
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • olej lniany

 

Przygotowanie:

Yubę połamać na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody, pozostawić do namoczenia na ok. 1-2 godz. Po tym czasie zagotować w tej samej wodzie, gotować do miękkości. Zagotować 1,5 litra wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pęczak, gotować kilka minut. Dodać pokrojoną w niewielką kostkę włoszczyznę, gotować chwilę, dodać pokrojone ziemniaki. Dodać ugotowaną yubę wraz z wodą, w której się gotowała, gotować wszystko razem jeszcze przez chwilę. Jeśli zupa jest za gęsta, można delikatnie dolać wrzącej wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane natką pietruszki i polane olejem lnianym – świetnie pasują do tej zupy.

Smacznego!

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej