Krem z pieczonych buraków

czwartek, 16 Październik 2014

Najbardziej lubię buraki podłużne. Słodkie i ciemnoczerwone. Kupuję zawsze na rynku od sprawdzonego rolnika, wtedy są najsmaczniejsze. Żadnych supermarketowych. Takie buraki zjadamy z chęcią nawet na surowo, lekko polane oliwą i sokiem z cytryny. Sok buraczano-jabłkowy też należy do moich ulubionych :) Natomiast pieczone buraki świetnie nadają się na prostą zupę krem. Żeby zupa miała pazur i nie była mdła, dodaję jabłko i chrzan. Idealnie pasują do buraków.

zupa z pieczonych buraków
image-1400

Składniki:

  • 1 kg buraków podłużnych
  • 2 jabłka
  • korzeń chrzanu lub chrzan w słoiczku
  • woda lub bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • ulubiony olej lub śmietanka roślinna

Wykonanie:

Buraki myjemy i umieszczamy w zamykanym żaroodpornym naczyniu. Buraków nie obieramy! Jeśli takiego naczynia nie macie, trzeba je przykryć folią aluminiową lub owinąć nią każdego buraka. Podczas pieczenia buraki nie mogą wyschnąć. Pieczemy przez ok. 1 godz. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy obrane i pokrojone jabłko. Chwilę gotujemy, do ugotowania jabłka. Wyłączamy gaz, blendujemy zupę na gładko. Solimy, pieprzymy, dodajemy chrzan  i sok z cytryny – do smaku.

Nalewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki, dodajemy śmietankę roślinną. U mnie obowiązkowo śmietanka w kropeczki, zgodnie z życzeniem córek :)

pieczenie buraków
image-1401

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Ewa pisze:

    Bardzo smaczna zupa, chrzan dodaje jej charakteru.

  • Michał pisze:

    Przepis smakowity, ale ile wody dodać ? :)

    • Aleksandra pisze:

      Wodę dodajesz i od razu sprawdzasz, czy taka konsystencja jest dla Ciebie ok. Ja zawsze dodaję na oko, tak, żeby zupa była dość gęsta.