Gulasz z czerwoną fasolą

środa, 12 Marzec 2014

Dobry gulasz nie jest zły 😉 Zwłaszcza taki z pieczarkami i czerwoną fasolą. Można ugotować więcej i gotowy obiad na dwa dni – jednego dnia można zjeść z kaszą, drugiego z ziemniakami. Ja lubię również na zimno z kromką chleba. Polecam dodanie sporej ilości ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Dzięki nim gulasz będzie smaczny i pachnący. Nawet jeśli nie lubicie kminku, polecam jego dodanie – zmielonego kminku nie czuć wyraźnie w potrawie, a idealnie dopełnia smak.

gulasz wegański
image-1166

Składniki – porcja na 2 dni:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 1 kg pieczarek
  • 2-3 spore cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, pieprz
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Fasolę moczymy kilka godzin lub przez noc. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy do zeszklenia na oleju na dużej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do cebuli i podsmażamy razem. Przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy pieczarki, a następnie wrzucamy je do garnka do reszty warzyw. Wlewamy trochę wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie  i dusimy pod przykryciem kilka minut. Dorzucamy ugotowaną fasolę i pomidory z puszki razem z zalewą. Po zagotowaniu wsypujemy utarte w młynku lub moździerzu przyprawy, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy przez minutkę, wyłączamy i odstawiamy na ok. 30 min.

wege gulasz
image-1167

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
  • Dan pisze:

    Przepis wykorzystany. Gulasz bardzo smaczny! :=)

  • Uwielbiamy tego rodzaju potrawy. Pychota :)