Grochówka wegańska

poniedziałek, 4 Luty 2013

Jak widać po moich ostatnich wpisach, sezon na zupy u mnie w domu w pełni :) Nie ma nic lepszego, niż micha gorącej zupy, wieczorem po przyjściu z pracy do domu. Nie trzeba stać przy kuchni, na szybko gotować obiadu, kiedy w brzuchu burczy z głodu, a przy tym jednocześnie pilnować cór stęsknionych po całym dniu rozłąki. Wystarczy zupę na spokojnie ugotować późnym wieczorem dnia poprzedniego i wstawić do lodówki – większość zup na drugi dzień jest jeszcze lepsza. A po powrocie z pracy zupę odgrzać i zająć się sprawami dzieci. Grochówka jest właśnie taką zupą dnia następnego – na drugi dzień aromaty ziół się łączą, zupa nabiera dodatkowego smaku. Dzięki sporej ilości ziół, zupa grochowa jest zjadana nawet przez córy bez jakichkolwiek problemów wzdęciowych. Zupa grochowa nabiera aromatu w połączeniu ze smakiem „wędzonki”, ja zwykle dodaję tofu wędzone, a tym razem podałam z wędzonymi parówkami sojowymi.

 

zupa grochowa
image-475

 

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • Kawałek pora
  • 6 – 8 ziemniaków
  • 1/2 kg grochu w połówkach
  • 5 szt. ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka czubata majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • Do posypania polecam pokrojone w kostkę wędzone tofu lub wegańskie parówki wędzone

 

Wykonanie:
Jeśli mamy groch w połówkach, to nie trzeba go wcześniej moczyć, wystarczy opłukać i wrzucić na wrzącą wodę (ok. 2 l wody). Włoszczyznę i ziemniaki myjemy, obieramy, włoszczyznę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy warzywa do gotującego się grochu. Do zupy wrzucamy przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, cząber i utarty lub zmielony kminek. Zupę gotujemy do miękkości warzyw i grochu, na koniec gotowania do zupy wrzucamy majeranek. Zupę grochową podajemy posypaną natką pietruszki lub polaną olejem lub z dodatkiem pokrojonych w kostkę wędzonych wegańskich parówek lub z przeróżnymi dodatkami, jakie tylko lubimy. Osoby, które dobrze tolerują takie mieszanki, mogą również dodatkowo dorzucić usmażoną na brązowo cebulkę ? grochówka z cebulką jest rewelacyjna :)

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Oli pisze:

    Super przepis dzis wyprobuje wydaje mi sie byc prosty a skladniki dostepne w kazdym sklepiku :-)

  • Iza pisze:

    Witaj:) Strasznie podoba mi się Twój blog. Świetne pomysły, fajne przepisy. Pozdrawiam i czekam na kolejne smaczne propozycje.