Grillowane warzywa z pęczakiem

środa, 21 Wrzesień 2016

Co zrobić na obiad, kiedy pustki w lodówce, a czasu mało? Obiad musi być sycący i smaczny, bo dzieci wracające ze szkoły trza nakarmić. I to ekspresem, bo od progu jeść wołają. Na finezję nie ma czasu.

Zatem kasza – nasz ulubiony pęczak, a do tego zgrilluję warzywa. Takie, jakie akurat mam pod ręką. Dzieci zjadły ze smakiem :)

Grillowane warzywa z pęczakiem
image-1727

Składniki:

  • 250 ml pęczaku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 1 papryka
  • 4 małe pomidory
  • 1/4 niewielkiej dyni
  • zioła prowansalskie czy inne do grilla
  • olej
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy pęczak – na 1 część pęczaku bierzemy 1,5 części wody. Ja pęczak gotuję bez soli. Solę już po ugotowaniu – wtedy dużo mniej soli zużywam, a w smaku jest wyczuwalna sól.

Bakłażan kroimy na plastry, nacieramy solą i zostawiamy, aż plastry puszczą sok. Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Dynię obieramy i kroimy w plastry. Cukinia, jeśli jest młoda, nie musi być obrana, wystarczy również pokroić w plastry. Pomidory kroimy na pół, a paprykę w grube paski.

Ugotowany pęczak solimy, dodajemy posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięty czosnek i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy przykryty.

Na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy odrobinę oleju i smażymy warzywa posypane solą, pieprzem i ziołami.

Na talerz nakładamy porcję pęczaku, na pęczak układamy grillowane warzywa. Smacznego :)

Grillowane warzywa z pęczakiem
image-1728

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Iga Dietmap pisze:

    Uwielbiam pieczone warzywa, a jeszcze jak są z kaszą to już w ogóle – obiad idealny! :)