Fasolka szparagowa po chińsku

poniedziałek, 25 Lipiec 2016

Fasolka szparagowa po chińsku to danie dla miłośników ostrej kuchni orientalnej.

Uwielbiam tradycyjnie przygotowaną fasolkę szparagową z chrupiącą bułką tartą. Ale dla odmiany czasami przygotowuję też fasolkę szparagową po chińsku. Nie dodaję dużo przypraw: imbir, czosnek, papryczka chilli, trawa cytrynowa i sos sojowy wystarczą do uzyskania mocnego, pikantnego orientalnego smaku. Taką fasolkę można podać z ryżem lub makaronem – ryżowym, lub innym azjatyckim. Fasolkę koniecznie posypcie prażonym sezamem – ma świetny orzechowy smak. Zamiast fasolki żółtej i zielonej można użyć samej zielonej.

fasolka_orientalna1
image-1661

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej – żółtej i zielonej
  • mała paczka makaronu azjatyckiego – ja użyłam makaronu ryżowego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1/2 sporej główki czosnku lub cała mała główka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • garść sezamu
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Fasolkę gotujemy na parze – ma być ugotowana, ale chrupka, twarda

Siekamy bardzo drobno obrany imbir, czosnek, papryczkę chilli i trawę cytrynową.

Na patelni rozgrzewamy olej, posiekane przyprawy smażymy przez 1 minutę. Dodajemy fasolkę, polewamy sosem sojowym, solimy i pieprzymy do smaku. Chwilę podsmażamy, żeby fasolka się wymieszała z przyprawami.

Przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sezam prażymy na złoto na suchej patelni.

Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to fasolkę, posypujemy sezamem. Jeśli macie, można również posypać świeżymi liśćmi kolendry.

fasolka_orientalna
image-1662

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Zupa z brukwi
Zupa z brukwi
"Zupa fasolowa z rozmarynem
Zupa fasolowa z rozmarynem
"Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami
"Wegański kapuśniak ze skwarkami
Wegański kapuśniak ze skwarkami
  • […] bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią przyrządzoną “po chińsku” według przepisu Oli . Pysznie chrupiąca, mocno czosnkowa, a dla dorosłych można jej smak wyostrzyć płatkami […]

  • Joanna Bełowska pisze:

    Świetny przepis, kradnę na stałe do mojego kulinarnego repertuaru :) Fasolka co prawda była mrożona, a nie świeża ale danie wyszło przepyszne! Fasolka w tej wersji zdecydowanie bardziej mi smakuje niż z przysmażaną bułką tartą.