Ekspresowa zupa z dyni z tajskim curry

niedziela, 28 Lipiec 2013

Dostałam 22 kilogramową dynię. Część pójdzie do mrożenia, część na grilla a część na zupy. W ten upał nie bardzo chciało mi się gotować wyszukane danie, dlatego postanowiłam zrobić zupę – pure z dyni z tajskimi przyprawami. Zupa wyszła baaardzo aromatyczna. Doprawiałam na samym końcu, także dzieci dostały wersję łagodną z żółtą pastą curry, natomiast dorosłym doprawiłam ostrzejszą – czerwoną pastą. Posypałam czarnym sezamem i sporą ilością kolendry. Polecam też oprócz pasty curry dodanie jeszcze dodatkowej porcji imbiru, czosnku i trawy cytrynowej – najlepiej  w postaci pasty, na sam koniec gotowania.

Dzisiejszy przepis będzie bez dokładnych ilości składników, nie ważyłam wykorzystanej dyni – zupy wyszło mi ok 6 litrów. Zresztą przy doprawianiu dość ostrą pastą curry, trudno jest podać uniwersalną ilość – wszystko zależy od indywidualnych preferencji (a także samej pasty curry)

tajska zupa dyniowa
image-620

Składniki:

  • dynia
  • sok pomidorowy
  • pasta curry
  • imbir, świeża trawa cytrynowa, czosnek
  • sos sojowy
  • sól
  • czarny sezam
  • olej z orzechów włoskich
  • liście kolendry

 

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojoną i obraną dynię. Gotujemy aż dynia będzie miękka. Dolewamy sok pomidorowy – ja do ok. 5 litrów przecieru dyniowego dolałam 1 litr soku domowej roboty (kupny jest zagęszczony, także takiego dodajemy mniej – próbujemy, aby smak pomidorowy nie zdominował zupy). Siekamy bardzo drobno lub miksujemy imbir, trawę cytrynową i czosnek – do mojej zupy zużyłam ok. 8-10 cm imbiru, 2 łodygi trawy cytrynowej i 1/2 dużej główki czosnku. Mieszamy, dodajemy pastę curry – cały czas porządnie mieszając i próbując. Kiedy zupa osiągnie już pożądaną ostrość doprawiamy sosem sojowym i solą. Pasta curry jest dość słona, więc dosalać trzeba na końcu. Nalewamy na talerze, posypujemy sezamem (najlepiej czarnym), polewamy olejem z orzechów włoskich i posypujemy kolendrą. Jeśli zupa wyjdzie za ostra, można dodać mleczko kokosowe – genialnie łagodzi ostry smak curry.

Smacznego :)

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • […] Jeśli obiad nie może zabraknąć zupy! Ostrry przepis na zupę z dyni po tajsku znaleźliśmy u 4 weganów i psa . Zupę robi się również szybko i dość […]

  • Mam jeszcze dynię z zeszłego roku i trochę brakuje mi już pomysłów, chętnie spróbuję tej zupy zwłaszcza, że mam pastę curry, która też od dawna czeka na zużycie.