Ekspresowa 2-składnikowa zupa rozgrzewająca

czwartek, 13 Październik 2016

Czasem wracam z pracy przemarznięta i zmęczona. Nie mam siły na gotowanie, a chętnie zjadłabym coś na ciepło, żeby się rozgrzać. Ratunkiem wtedy są zupy z patelni. Można przygotować je z wielu składników, co też zajmuje chwilkę. Ale na totalnego lenia i przemęczenie polecam jej najprostszą wersję – z ziemniaków i cebuli. Koniecznie z dużą ilością przypraw, żeby porządnie rozgrzała. Przyprawy zapobiegną też wzdęciom po smażonej cebuli. Do przygotowania zupy konieczna jest duża patelnia lub garnek z nieprzywierającym dnem, w którym można smażyć.

zupa_ziemniaczana1
image-1747

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • pół główki czosnku
  • szczypta kminku
  • łyżeczka majeranku
  • 2-3 ziela zngielskie
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Obieramy czosnek, cebulę i ziemniaki. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, ziemniaki w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, ziele, kminek, liść laurowy, cebulę – do momentu lekkiego zeszklenia się cebuli. Dodajemy ziemniaki i słodką paprykę. Smażymy wszystko jeszcze parę minut – ziemniaki również powinny lekko się obsmażyć. Wlewamy wrzącą wodę, gotujemy parę minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem, solą, sosem sojowym i pieprzem.

I gotowe. Smacznego :)

zupa_ziemniaczana
image-1748

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Świetny pomysł na jesienne chłody.