Dwuskładnikowa wegańska zupa

sobota, 9 Sierpień 2014

W domu miałam tylko kapustę i ziemniaki. Najpierw do głowy przyszedł klasyk – gotowane ziemniaki z zasmażaną kapustą. Ale w tym upale nie miałam ani ochoty długo gotować ani jeść tak sycącego dania. Zatem może zupa, delikatna, z dużą ilością śmietany i koperku? Zupa tylko dwuskładnikowa, ale z pysznymi dodatkami. Zupa kapuściana wyszła przepyszna, a do tego ekspresowo się ją robiło. Polecam :)

dwuskładnikowa zupa kapuściana
image-1360

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty
  • ok 6 ziemniaków
  • spora ilość śmietany wegańskiej – ja użyłam ryżowej
  • koperek lub inna zielenina do posypania zupy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy. Wkładamy do  1,5 litra wrzącej wody. Gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy i pieprzymy. Nalewamy na talerze, dodajemy sporą ilość śmietany, posypujemy koperkiem.

wege zupa z kapusty
image-1361

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Karola pisze:

    o matko! taka prosta a taka pyszna :)Pozdrawiam