Curry z bakłażana, cukinii i mango

niedziela, 14 Sierpień 2016

Curry z bakłażana, cukinii i mango to idealne danie dla wielbicieli kuchni tajskiej :)

Istnieje wiele odmian curry, różniących się smakiem, ostrością, składnikami. W curry nie musi być ani mięsa, ani jego zastępników. Wystarczy dodać mleczko kokosowe i potrawę podać z ryżem – i danie staje się naprawdę sycące. Curry jest potrawą jednogarnkową i jednocześnie szybko się je przygotowuje.

Curry można zrobić właściwie z różnych warzyw. Tym razem postanowiłam połączyć bakłażana i cukinię z kwaśno-słodkim mango. Mleczko kokosowe łagodzi ostrość papryczki chilli i pasty curry. Liście limonki i imbir dodają świeżego aromatu. Danie faktycznie jest dość ostre – jeśli lubicie łagodniejsze potrawy, to dodajcie mniej pasty curry i chilli.

Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym. Jeśli macie świeże liście kolendry, to posypcie – idealnie będzie pasować do smaku tego curry.

curry z bakłażana
image-1704

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 niewielka, młoda cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 mango – czerwono – zielone, lekko miękkie, nie może być zbyt mocno dojrzałe, bo potrawa będzie za słodka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół główki czosnku
  • papryczka chilli – ja dałam 1 średnią papryczkę
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • ok. 5-6 cm kawałek imbiru
  • 5-6 liści limonki kaffir
  • 2 łyki sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • sól

 

Wykonanie:

Bakłażana kroimy na plastry, nacieramy solą, czekamy, aż puści sok. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Cebulę kroimy w plasterki, drobno siekamy czosnek, imbir i papryczkę chilli. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek, chilli i imbir. Pod koniec smażenia dodajemy pastę curry i sos sojowy. Dodajemy bakłażana i cukinię, polewamy sosem sojowym. Smażymy chwilę, aż warzywa trochę zmiękną. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy mango i liście limonki kaffir. Chwilę gotujemy.

Najsmaczniejsze podawane z ryżem jaśminowym.

Smacznego :)

tajskie curry z bakłażana i mango
image-1705

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • lukasz kozlik pisze:

    niby bez miesa ale mozna zwariowac myslac o tym. ale pysznnnnnnie brzmi