Curry szpinakowo – kalafiorowe

poniedziałek, 29 Wrzesień 2014

Dania kuchni indyjskiej są moimi ulubionymi. W domu próbuję odtworzyć smaki, które poznałam w indyjskich restauracjach. Często też ze składników, które mam pod ręką tworzę danie w stylu indyjskim, ze sporą ilością przypraw. I to właśnie przyprawy są tu kluczowe. Żeby danie miało prawdziwie indyjski smak, potrzebne są prawdziwe przyprawy. Mieszankę wzorem Hindusek można samemu przygotować, a można też użyć kupnej, sprowadzanej z Indii. Ja idę na łatwiznę i używam gotowców, czasami te gotowce mieszam z innymi przyprawami. Tym bardziej jeśli danie ma być dla dzieci – dla nich tradycyjne indyjskie doprawianie jest zdecydowanie za mocne.

Danie tradycyjnie podajemy z ryżem lub indyjskim pieczywem.

danie indyjskie szpinak z kalafiorem
image-1389

Składniki:

na obiad dla rodziny 2+2

  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 1/2 średniego kalafiora
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 czubata łyżeczka nasion kuminu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • sól
  • opcjonalnie papryczka chilli

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oleju. Kiedy zrobi się szklista dodajemy kalafior podzielony na małe różyczki. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Odkrywamy patelnię i dodajemy porwany szpinak i pocięte w kostkę pomidory. Kumin i kolendrę ucieramy w moździerzu. Kiedy wszystko się zagotuje i lekko zmięknie dodajemy przyprawy i solimy. Ja papryczkę chilli dodaję do ryżu i posypuję nią dania już na talerzu, w ten sposób mam łagodniejsze danie, które mogą zjeść dzieci, a dorośli mogą sami dobrać ostrość do swoich preferencji.

curry ze szpinaku
image-1390

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny