Ciecierzyca ze szpinakiem

piątek, 5 Lipiec 2013

Kuchnia indyjska jest idealna i na zimę i na lato. Pomimo ostrości polecam potrawy indyjskie latem – pełnię smaku zawdzięczamy świeżym warzywom. Dzisiejszy przepis nawiązuje do smaków dań indyjskich, a powstał z resztek ciecierzycy i warzyw, których nie wykorzystałam poprzedniego dnia. Osobom, które nie przepadają za ostrymi potrawami, proponuję pominąć papryczkę chili. Jeśli mamy już ugotowaną ciecierzycę, to danie przygotowuje się ekspresowo. Można też oczywiście użyć ciecierzycy z puszki, ale ta puszkowa jednak ma trochę inny smak. Tym razem zamiast ulubionego brązowego ryżu podałam ryż jaśminowy, który doskonale komponuje się z azjatyckimi daniami (a którego też miałam resztkę w opakowaniu, którą chciałam wykorzystać 😉 )  Dzięki połączeniu warzywa-ciecierzyca-ryż otrzymujemy sycące, a zarazem lekkie i zdrowe danie.

kuchnia indyjska
image-583

 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 kg szpinaku
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • przyprawy indyjskie – ja dałam: 1 czubata łyżeczka świeżo zmielonego kuminu, 1 łyżeczkę garam masali, szczyptę płatków chili
  • 200 ml ryżu + szczypta kurkumy

 

Przygotowanie:

Gotujemy ryż z kurkumą, w przypadku ryżu jaśminowego stosuję proporcję 1 miarka suchego ryżu na 1,5 miarki wody. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Na patelnię wlewamy olej, lekko podsmażamy cebulę z płatkami chili – jeśli mamy młodą cebulę, nie doprowadzamy do zeszklenia. Dorzucamy porwany w rękach na mniejsze kawałki szpinak, wlewamy odrobinę wody. Pod przykryciem dusimy ok. 2-3 min. Dodajemy pokrojone pomidory, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawy indyjskie i sól. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i zostawiamy potrawę pod przykryciem na ok. 5 min.

Ja do całości dodałam jeszcze kilka różyczek kalafiora ugotowanego na parze i polanego sosem z dania.

Smacznego :)

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej
  • Aneta pisze:

    Od dziś jestem Weganką :) Mój mąż niestety nie – do czasu ;>
    Przepisy z tego bloga uratują mi życie :)

  • Ewka pisze:

    Przecież można kupić też brązowy ryż jaśminowy 😉

  • kasiekw pisze:

    właśnie wyprobowałam przepis i jest wręcz idealny

  • Mena pisze:

    pychotka:) pozdrawiam cieplutko

  • Laura pisze:

    Witam Cię w ciecierzycowej akcji
    Pozdrawiam
    Laura