Chłodnik paprykowy – idealny na upały

poniedziałek, 4 Sierpień 2014

Gorrrrrąco… W mieście ponad 30 stopni to dla mnie koszmar. Beton, asfalt – wszystko rozgrzane, zabudowa taka, że nawet powietrze nie drgnie. Dużo lepiej jest kiedy wysiadam z pociągu w mojej mieścinie, zwłaszcza spacer przez dębowy park przynosi ulgę.

Po powrocie do domu wypada zjeść obiad – ale nic na ciepło. Najlepiej jakiś chłodnik. W lipcu najsmaczniejszy jest chłodnik z papryki i pomidorów. Z dodatkiem zmiksowanych nerkowców, żeby był bardziej sycący. Nerkowce namaczam z rana, po powrocie z pracy są już idealne do zmiksowania. Jeśli chcecie się bardziej schłodzić, polecam zmiksowanie z kilkoma kostkami lodu.

chłodnik paprykowy
image-1354

Składniki:

  • 2 -3 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść nerkowców
  • sól, pieprz
  • szczypta czarnuszki
  • oliwa z oliwek
  • szczypior
  • opcjonalnie odrobina papryczki chilli

 

Wykonanie:

Nerkowce moczymy przez parę godzin w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Z papryki usuwamy pestki. Miksujemy wszystko w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze, posypujemy czarnuszką i szczypiorem, polewamy oliwą.

 

wegański chłodnik
image-1355

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Sałatka z mango
Sałatka z mango
"Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
Pulpety z kaszy jaglanej i zupa ze świeżych ogórków
"Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
Wegańska kiełbasa – nie tylko dla wegan
"Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
Wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, marchewka z groszkiem, sos z pieczarek – wegański obiad tradycyjny
  • Aga pisze:

    wygląda pysznie, szczególnie, że uwielbiam szczypior :) szkoda, że dopiero teraz znalazłam ten przepis 😉