Chłodnik migdałowy z winogronami

piątek, 9 Sierpień 2013

Gorąco. Sucho. Ani kropli deszczu od wielu tygodni. Ostatnie deszcze omijały nas szerokim łukiem :( Gdyby chociaż przychodziły wieczorne burze, które choć trochę rozładują ten upał… No cóż tegoroczne lato to zdecydowanie nie mój klimat. Wolę lato chłodniejsze, z deszczem i zielenią – takie, jak w zeszłym roku. A dookoła tylko żółta, zaschła trawa, rzeczka, która płynie nieopodal prawie wyschła – kaczki zamiast pływać, chodzą po dnie. Prognozy pogody pocieszają – już dziś wieczorem ma wreszcie zacząć padać :) Nie mogę się doczekać spaceru w deszczu.

W taką pogodę najlepsze są chłodniki. U mnie  w domu zwykle króluje gazpacho, ale czasami robię tez chłodnik z migdałów. W wersji lekkiej – podaję z winogronami, kiedy jestem bardzo głodna z rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem plus ziemniaki z koperkiem. Chłodnik migdałowy jest delikatny, chłodzący, a do tego ekspresowy do wykonania. Ja dodaję dużo czosnku i soku z limonki – jeśli lubicie bardziej łagodny smak dodajcie sok z połówki cytryny i mniej czosnku.

chłodnik z migdałów
image-614

składniki:

  • 1,5 szklanki migdałów
  • 1 litr przegotowanej chłodnej wody
  • główka czosnku
  • sok z 1 i 1/2 sporej soczystej limonki
  • sól
  • winogrona

 

Przygotowanie:

Obrane migdały namoczyć przez min. 5 godz. Zmiksować z wodą, czosnkiem, sokiem z limonki. Posolić do smaku. Schłodzić. Podawać z winogronami. Doskonale też pasują do tego chłodnika czosnkowe grzanki. Ale wbrew pozorom chłodnik jest bardzo sycący. 1 porcja spokojnie wystarcza, żeby się najeść.

Smacznego!

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestDigg this
Zobacz także:
"Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
Ziemniaki ze szpinakiem – Aloo Saag
"Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
Wegańskie leniwe kluski – wersja ekonomiczna
"Wegańskie kotlety z fasoli mung
Wegańskie kotlety z fasoli mung
"Zapiekanka z kaszy jaglanej
Zapiekanka z kaszy jaglanej